SUP UDANG MESANTEN

Bisque van tijgergarnaal en kokosmelk. Op basis van een zeer krachtige bouillon, getrokken van de koppen en schalen van grote tijgergarnalen, is deze soep een romige smaakbom. De zoutige garnalensmaak van terasi, de zoetige smaak van gepofte tomatenpuree en de zachtzure accenten van limoensap en –rasp bovenop de intense bouillon maken deze soep een speeltuin van smaken. Een soepje dat alle papillen wakker schudt en je overdondert met een gevoel van gelukzaligheid.

INGREDIËNTEN

1 kilo rauwe tijgergarnalen, 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 eetlepels terasi bakar, 2 eetlepels tomatenpasta, ½ liter kokoscrème, 2 rode lomboks, 3 cm laos, 3 cm jahe, 3 daon jeruk purut, 2 stengels sereh, 1 limoen, peper, zout, 2 el rijstolie

BEREIDING

Spoel de garnalen zorgvuldig schoon. Draai de kop van de staart en bewaar. Pel de staart en bewaar de schalen bij de koppen. Houd het staartvlees apart. Dit kan gebruikt worden in andere gerechten of na eenvoudige bereiding, even kort roosteren, als bijlage. De minder mooie staarten kunnen eventueel kleingesneden aan de soep worden toegevoegd.

Pel de sjalotten en de knoflook en snijd in vieren. Kneus de lomboks. Snijd de laos en de jahe in de lengte in vieren. Kneus en knoop de sereh en kneus de jeruk purut blaadjes.

Verhit de olie in een hoge pan. Roerbak de koppen en schalen van de garnalen in de hete olie op hoog vuur tot ze rondom en overal rood verkleuren. Voeg de helft van de terasi, de sjalot en de knoflook toe. Roerbak tot sjalot en knoflook glazig worden. Voeg de lomboks toe en roerbak nog 2 minuten op hoog vuur. Voeg ½ liter kokend water toe. Breng opnieuw aan de kook en draai het vuur laag. Voeg de gember, de laos, de sereh en de juruk purut blaadjes toe.

Laat een kwartier trekken.

Druk met een pureestamper zoveel mogelijk smaakstoffen uit de ingrediënten van de bouillon.

Zeef de bouillon, voeg de rest van de terasi toe en laat rustig tot de helft inkoken. Breng hoog op smaak met zout en peper.

Verhit een wajan en pof hierin de tomatenpuree. Laat niet aanbranden! Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de kleingesneden minder mooie garnaalstaarten erbij en laat 2 minuten meekoken. Draai het vuur laag en giet de kokoscrème erbij. Verwarm tot de gewenste eet-temperatuur.

Roer even door. Serveer in glas met een toefje limoenrasp.

 

error: Content is protected !!