BE SAMPI MEKUAH

Pittige rundvleesstoofpot. Deze pittige rundvleescurry doet zowel aan een Indonesische als een Thaise curry denken, maar is toch geen van beiden. Heerlijk zacht en meer complex met een typisch Balinese smaak. Het is niet ingewikkeld om te maken, maar de juiste ingrediënten en de voorbereiding daarvan zijn bewerkelijk en tijdrovend. Deze curry is afgeleid van Kambing Mekuah, een curry van geit met een andere kruidenpasta. Voor dit gerecht is echter de originele kruidenpasta voor rundvlees gebruikt, namelijk Base Be Sampi. Een mooi en lekker gerecht en een perfect onderdeel van een Balinees diner of een Selamatan Jalan.

 

INGREDIËNTEN

800 gr. rundsukade, 2 el olie, 1 tl ketumbar, 1 el rijstazijn, 12 kardemom peulen, 1 sereh stengel, 500 ml kokosmelk, zout en peper naar smaak

Bumbu: 200 gr Base be Sampi

BEREIDING

Snijd de sukade in blokjes van 2½ cm. Bestrooi het vlees met peper, zout en ketumbar.

Verhit de olie in een wajan en roerbak hierin de bumbu samen met de gekeusde daon jeruk purut op middelhoog vuur tot de geuren vrijkomen en de bumbu verkleurt, ongeveer 5 minuten. Zet de bumbu opzij en laat afkoelen.

Verhit olie in een wajan en bak hierin op laag vuur de sereh en de kardemom gedurende 8-10 minuten. Verwijder de sereh en de kardemom en bak in de achtergebleven olie de sukade rondom bruin.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en deksel en roerbak hierin de bumbu. Roerbak gedurende 2 minuten en voeg het vlees, de azijn en ongeveer 150 ml heet water toe. Breng aan de kook, pers het sap uit 2 jeruk limo en laat de vruchtjes zelf 2 minuten meetrekken. Niet langer, want bitter. Draai het vuur laag en sudder tot het vlees gaar is en het vocht verdampt. Tussentijds heet water toevoegen als nodig.

Voeg dan de kokosmelk toe, breng zonder deksel aan de kook en laat sudderen tot het vlees helemaal gaar en zacht is. In dit geval hebben wij het gerecht opgemaakt en verrijkt met onder andere een brunoise van verse chayote.

error: Content is protected !!