LELAWAR SAMPI

Typisch Balinees gerecht met veel mogelijk samenstellingen. Lees hierover meer in het achtergrondartikel over lawar. Bij bijna geen enkele ceremonie zal lawar ontbreken. In deze versie van rundergehakt, kokos en vele kruiden, specerijen en eetbare bloemen is het een kleurrijke en vooral ook zeer smakelijk onderdeel van uw rijsttafel of een opvallend gerechtje tijdens uw selamatan jalan.

INGREDIËNTEN

600 gr rundergehakt, 1 ui, 3 bosui, 1 tl terasi bakar, 1 blokje kippenbouillon, 2 sjalotten, 3 teentjes knoflook, 3 el rijstolie, 1 limoen, 3 daon jeruk purut, 1 serehstengel, 8 el geraspte kokos, ½ tl kunyit, zout, gemalen zwarte, peper bananenblad, ovaal gesneden plakjes bosui, eetbare bloemetjes en/of cresses

Bumbu: 5 kemirinoten, 2 sjalotjes, 3 rode lomboks, 3 teentjes knoflook, 1 tl trasi bakar, 1 tl jintan, 2 tl ketumbar

BEREIDING

Pof de fijn gehakte kemirinootjes in een “droge” pan. Pel en snipper 2 sjalotjes en 3 teentjes knoflook. Wrijf kemiri, deze sjalot en knoflook de gesnipperde lombok samen met de trasi, de jintan en de ketumbar tot een gladde bumbu.

Verhit 1 el olie in een platte pan. Doe hierin de geraspte kokos en de kunyit. Bak de kokos goudgeel en laat afkoelen op een plat bord.

Pel 2 sjalotjes en 3 teentjes knoflook en snijd deze in dunne plakjes. Verhit in een wajan 1 eetlepel olie en fruit hierin de knoflook- en uiplakjes goudbruin en knapperig. Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken (op keukenpapier).

Voeg aan deze olie een eetlepel olie toe en verhit. Fruit hierin de verkruimelde trasi en de gesnipperde ui. Voeg het gehakt, zout en versgemalen zwarte peper toe en roerbak dit gedurende 5 minuten tot een rulle massa. Voeg vervolgens de jeruk purut en de gekneusde en geknoopte serehstengel toe en 150 ml kippenbouillon (van een blokje). Breng op temperatuur en laat in pakweg 15 minuten gaar en “droog” worden.

Verwijder de jeruk purut en de sereh en voeg 5 eetlepels van de kokos toe. Sprenkel het sap van een limoen en strooi 1 in ovale plakjes gesneden bosui erover en roerbak gedurende 5 minuten.

Verwarm het bananenblad en snijd een passende cirkel uit voor op de bodem van de serveerschaal. Trek hierover een brede streep van de resterende kokos. Leg het gehakt in een berg op het midden en strooi hierover de gefruite plakjes sjalot en knoflook.

Maak op met ovaal gesneden plakjes bosui en eetbare bloemetjes of cresses, bijvoorbeeld viooltjes en/of sechuan cress.

error: Content is protected !!