KAMBING MEKUAH

Aromatische curry van geitenbout. Heerlijk comfort food: zacht geitenvlees in een kruidige, bijna dromerige kokossaus met verrassende smaakaccenten. De peulen van de kardemom, familie van de gember, ruiken naar sinaasappelparfum en geven een zachte citrussmaak mee. De krokant gebakken sjalot en knoflook geven extra bite en geur. De limoenrasp, snippers selderieblad en het wit van de bosui geven frisse accenten in de opmaak en aan de smaak. Alles samen een complete speeltuin van smaken.

 

INGREDIËNTEN

700 gr geitenbout, 1 lombok, 2 tl zout, ½ tl zwarte peper, 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 4 el arachideolie, 1 stengel sereh, 3 salamblaadjes, 12 kardemompeulen, 1 limoen, ½ l kippenbouillon, 1 el korianderzaad, ¼ l kokosmelk, selderijblad, 1 flinke bosui

Bumbu: 200 gram Base Gede

BEREIDING

Breng 1 liter water aan de kook met de lombok, het zout en de grof gemalen zwarte peper. Kook hierin het vlees gedurende 10 tot 20 minuten. Afhankelijk van hoe mals het vlees is. Het vlees moet verkleuren los beginnen te laten. Haal het vlees uit de pan, laat het 10 minuten rusten en snijd dan in blokjes.

Pel en snijd de sjalot en de knoflook in dunne ringetjes. Verhit olie in een wok en bak hierin op hoog vuur de sjalot en de knoflook goudbruin. Pas op voor verbranden, want dan krijgt je garnering een bittere smaak. Laat alles uitlekken op keukenpapier.

Fruit in de wok de gekneusde en geknoopte sereh, de gekneusde salamblaadjes en de kardemompeulen op halfhoog vuur om geur en smaak af te geven aan de olie. Zeef de olie en verhit het opnieuw. Bak hierin de blokjes geitenvlees rondom lichtbruin. Blus het vlees met het sap van de limoen en voeg de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook.

Voeg vervolgens de bumbu en het korianderzaad toe. Roerbak het geheel ongeveer 3 minuten en laat het vervolgens op laag vuur 20 minuten met deksel op de pan sudderen. Het vocht zal voor het merendeel verdampen. Als dit niet het geval is, laat de saus dan even langer staan zonder deksel. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en laat de saus opnieuw mooi indikken.

Gebruik voor de opmaak het witte deel van de bosui, de in heel fijne reepjes gesneden selderieblaadjes, de rasp van limoen en gebakken sjalot en knoflook. Een extra kleurtje voegden wij toe met het eetbare bloemetje van bloeiende salie.

 

error: Content is protected !!