DAGING SEMOOR

Zacht gesmoord rundvlees. Een ware klassieker, deze traktatie van zacht rundvlees met de friszure tinten van asem en limoen tegen de sterke aroma’s van kaneel, koriander en vijfkruidenpoeder. Magere runderlappen met een stevige structuur, waardoor het vlees moddergaar gestoofd kan worden zonder uit elkaar te vallen tot draadjesvlees en de dobbelsteentjes glanzend van de saus een prachtig en smakelijk plaatje opleveren.

 

INGREDIËNTEN

750 gram runderlappen, 1 limoen, 4 el kecap manis, versgemalen zwarte peper, zout, 1 grote ui, 3 tenen knoflook, 1 rode lombok, 1 groene lombok, ½ liter kippenbouillon, 1 el gula jawa, 1 tl trassi bakar, 2 daon salam

Bumbu: 5 kemirinoten, 1 tl ketumbar, ½ tl jintan, 1 tl vijfkruidenpoeder, 1 tl kaneel, 1 el asem

BEREIDING

Snijd het vlees in dobbelsteentjes van 2 cm en laat in een mengsel van limoensap, 2 eetlepels kecap manis, versgemalen peper en wat zout minstens een half uur marineren.

Wrijf de gepofte, fijngehakte kemirinoten met ketumbar, jintan, vijfkruidenpoeder,  kaneel en asem tot een bumbu.

Snipper ui en knoflook. Snijd een paar ringetjes van een rode lombok voor de garnering en snipper de rest (met pitjes meer pit). Snipper ook de groene lombok.

Verhit 3 el olie en fruit hierin de verkruimelde trassi, de ui, de lomboks en de knoflook. Voeg na 1 minuut de bumbu toe en fruit tot de geuren vrijkomen. Voeg het vlees toe en roerbak het rondom bruin.

Schenk hierbij ½ liter kippenbouillon en voeg 2 el kecap manis, de salam en de gula jawa toe. Laat het geheel, afgedekt, zachtjes smoren gedurende 1½ tot 2 uur.

Houd de dikte van de saus in de gaten en voeg als nodig een beetje heet water toe.

Garneer met een handje gehakte peterselie, sjalot en de ringetjes rode lombok.

error: Content is protected !!