DENDENG BUMBU BASA
Gaar gesmoord en daarna droog gebakken kruidig rundvlees. Heerlijk als hoofdgerecht, maar ook een voortreffelijke snack of gerechtje bij een Selamatan Jalan.
INGREDIËNTEN
600 gr magere runderriblappen, 3 rode uien, 1 middelgrote ui, 3 tenen knoflook, 1 el asem, 3 daon salam, 3 bosuitjes, 1½ tl terasi bakar, versgemalen peper, zout, 3 el arachideolie, klein handje krulpeterselie, klein handje selderieblad
Bumbu: 9 kemirinootjes, 1 tl jintan, 2 tl ketumbar, 1 el gula jawa
BEREIDING
Pof de fijngehakte kemirinootjes in een droge pan. Pel en snipper de uien en de knoflook. Wrijf de kemiri en de helft van de uien en de knoflook samen met de jintan, ketumbar en gula jawa tot een gladde bumbu.
Snijd het vlees in reepjes en bestrooi met versgemalen peper en zout. Verhit in een wajan de helft van de olie en roerbak op hoog vuur het vlees hierin rondom bruin. Schep het vlees uit de wajan en laat rusten.
Voeg de rest van de olie toe en verhit. Verkruimel de trasi in de hete olie en fruit de andere helft van de gesnipperde uien en knoflook.
Voeg de bumbu toe en fruit gedurende 3 tot 5 minuten. Temper de hittebron. Voeg de salambladen toe en de asem.
Voeg het vlees toe en 150 ml kokend water. Laat op matig vuur sudderen gedurende 1 tot 1½ uur. Voeg als nodig kokend water toe. Het vlees moet uiteindelijk door en door gaar zijn en het vocht helemaal verdampt.
Hak de peterselie en de selderie met een scherp mes fijn. Snijd de bosui in ovale ringetjes.
Verhit 1 eetlepel olie in een wajan en roerbak het vlees rondom bruin en geef het een krokant korstje. Voeg de helft van de gesnipperde peterselie, selderie en bosui toe en roerbak nog een halve minuut.
Garneer met de andere helft van de peterselie, selderie en bosui.