BE CELENG BASE MANIS

Zacht gesmoorde stukjes varkensvlees met oesterzwammen. Het zachte varkensvlees gaart in een stroperige, zoete en lichtpittige saus. Dit gerecht is ook heerlijk als snack, voorgerecht of bij de rijsttafel. Het stevige vlees van de koningsoesterzwammen geeft zowel een verrassend accent aan de opmaak, als aan de structuur en de smaak van het geheel. Mat name als de saus van het gerecht lekker pittig is, zal de zwam aangenaam verzachten. De limoentjes accenturen en verbinden de verschillende smaken in dit gerecht.

 

INGREDIËNTEN

800 gram fricandeau, 70 gr sjalotten, 7 tenen knoflook, 20 gr bosui, 6 cm gember, 4 lomboks, 3 el arachideolie, 1 el asem (tamarindepasta), 4 el ketjap manis (zoet), 2 el ketjap asin (zout), 2 rawits, ½ tl grof gemalen zwarte peper 1 jeruk limo, 500 ml kippenbouillon 100 gr koningsoesterzwam, 1 limoen

BEREIDING

Snijd het vlees in blokjes van 2 centimeter. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Snijd de bosui in dunne ovale ringen. Schil de gember en snijd deze in flinterdunne plakken. Halveer, ontpit en snipper de lombok.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de sjalotten en de knoflook in ongeveer 2 minuten lichtbruin. Voeg het vlees en de gember toe en bak het boven middelhoog vuur in ongeveer 2 minuten rondom bruin.

Maak van de asem met twee eetlepels water asemwater. Voeg het asemwater toe en vervolgens de ketjap, de rawits en de peperkorrels. Breng weer op temperatuur en bak gedurende 1 minuut.

Knijp het sap uit de jeruk limo en vang de pitten op tussen de vingers. Roer goed door en voeg de helft van de bouillon toe en laat het geheel 1 uur sudderen. Blijf de saus tussendoor aanvullen met bouillon.

Snijd de koningsoesterzwammen in lange dunne repen en laat deze de laatste 3 minuten in de saus warm worden. Uiteindelijk zal de saus indikken en is het vlees zacht en glanzend donkerbruin.

Rasp in de tussentijd het groen van de limoenschil. Snijd de rest van de schil eraf tot het vruchtvlees zichtbaar is. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en vervolgens in kleine driehoekjes.

Haal de rawits uit de saus, tenzij je van extra scherp houdt. Portioneer het vlees op de borden of in kleine schaaltjes. Maak op met halve ringetjes bosui, limoen driehoekjes en een klein plukje limoenrasp.

error: Content is protected !!