BE SAMPI MESITSIT

Droog gebakken, kruidige reepjes rundvlees. Door het rundvlees eerst te koken in water met kruiden valt het uitelkaar zoals draadjesvlees. Daarna is het gemakkelijk in reepjes te scheuren en op te bakken. Het maakt het vlees tegelijk smeuïg en krokant. Wij kozen voor bavette, een deel van de koe dat hard heeft moeten werken en daardoor heel geschikt is voor dit gerecht. Serveer het ook eens verrassend als borrelhap of voorgerecht. Voor extra kleur in de opmaak gebruikten wij bloeiende Aziatische bieslook.

 

INGREDIËNTEN

1 kilo runderriblappen, 1 runderbouillonblokje, 2 lomboks, 2 cm gember, 3 salamblaadjes, 2 el rijstolie, 2 tl limoensap, 3 daon jeruk purut

Bumbu: 8 tenen knoflook, 2 lomboks, 2 cm laos, 2 cm gember, 1 el geraspte palmsuiker, 2 tl kruidnagels, 1 tl zout, 1 tl versgemalen zwarte peper, 2 tl trassi, 2 tl gemalen korianderzaad

BEREIDING

Zet het rundvlees op in ruim koud water. Snij de lomboks in lengte door en de gember in de lengte in vieren. Voeg aan het kokende water een rundvleesbouillonblokje, de stukken lomboks, gember en salamblaadjes toe. Laat het vlees 60 tot 90 minuten rustig garen tot het vlees helemaal zacht is.

Neem het vlees uit de pan. Zeef de bouillon en bewaar deze. Laat het vlees afkoelen zodat je het met de vingers uit elkaar kunt trekken en wrijven tot rafeltjes en reepjes.

Maak vervolgens de bumbu. Pel en snipper de knoflook. Snijd de lomboks klein en verwijder de pitjes als je minder scherpte in je gerecht wilt. Schil en rasp of maal de laos en de gember. Rasp de palmsuiker. Wrijf in een vijzel knoflook, lombok, laos, gember en palmsuiker samen met kruidnagels, trassi, gemalen korianderzaad, zout en peper tot een grove bumbu.

Snijd de daon jeruk purut zonder kern in flinterdunne reepjes.

Verhit de rijstolie in een braadpan en fruit hierin op matig vuur de bumbu gedurende 2 minuten. Voeg de draadjes vlees toe en een flinke soeplepel, ongeveer 150 ml, van je overgebleven bouillon. Mengen het geheel goed, voeg de jeruk purut reepjes toe en bak het vlees tot het droog is. Breng op smaak met limoensap voor een fris zuurtje.

 

error: Content is protected !!