BABI JOTI

Varkenshaas in zachte aromatische saus met bier. Ja, dat mag van het Balinese Hindoeïsme. Varkensvlees is veruit favoriet bij bijna alle Balinezen. Zeker het inheemse varken, dat in en om het huis zijn kostje bij elkaar schakelt. Balinezen drinken over het algemeen zeer gematigd, maar in een gerecht als dit past een Bir Bintang (betekent ster, als in …) uitstekend. Bovendien is de alcohol volledig verdampt tegen de tijd dat dit heerlijk mals stukje varkenshaas op je bordje ligt.

 

INGREDIËNTEN

350 gr varkenshaas, 2 rode lomboks, 5 sjalotjes, 5 tenen knoflook, 2 bosuitjes, 8 el droge kokosrasp, 1 tl jintan, 2 tl ketumbar, 2 el koecap manis, 1 flesje bier (Bintang), 3 el arachideolie, versgemalen zwarte peper, zout

BEREIDING

Pel 2 sjalotjes en 2 tenen knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Verhit de olie in een wajan en fruit hierin de plakjes sjalot en knoflook goudbruin. Pas op voor verbranden. Schep de plakjes uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Pel 1 sjalot en 1 teen knoflook en snijd in plakken. Snijd een lombok in ringen. Maak dwarse inkepingen tot net voorbij de helft van de dikte in de varkenshaas om de 2 centimeter. Vul de inkepingen met sjalot- en knoflookplakjes en lombokringen. Bestrooi de varkenshaas met peper en zout. Verhit de olie in de wajan opnieuw en bak hierin de varkenshaas rondom bruin. Heet arroseren houdt de vulling op z’n plaats.

Pel en snipper de overige sjalot en knoflook. Snipper ook de overgebleven plakjes sjalot en knoflook. Snipper de lombok en de overgebleven ringetjes van de lombok, met pitjes meer pit, klein. Fruit sjalot, knoflook en lombok in het hete braadvocht gedurende 2 minuten en temper daarna de hittebron. Voeg de helft van het bier toe en de jintan en ketumbar. Laat 1 minuut doorkoken en voeg dan de andere helft van het bier toe samen met de kokosrasp. Breng opnieuw aan de kook en voeg de kecap toe. Laat vervolgens sudderen tot het vocht is verdampt.

Snijd de bosuitjes in ovale ringetjes. Laat de helft hiervan nog 1 minuut in de dikke saus meegaren.

Serveer met de gebakken sjalotjes en knoflook en de rest van de bosui.

error: Content is protected !!