DAGING RENDANG

Comfort food bij uitstek, favoriet van velen. Het eten van rundvlees is voor het Balinees Hindoeïsme, Hindu Dharma, in tegenstelling tot het wereldwijd bekende Hindoeïsme, geen probleem. Toch wordt rundvlees zelden geserveerd in Balinese huishoudens, simpelweg omdat het tamelijk duur is. De gelegenheid om van rundvlees en vele andere “kostbare” gerechten te genieten is tijdens of eigenlijk na ceremonies. Deze smoor, oorspronkelijk van Padang, Sumatra, is een van de extra lekkere traktaties op basis van een bumbu met kunyit, laos en gember in de hoofdrol. Deze Rendang heeft alles in zich van comfort food, een “slow-cooked stew”: welbehagend zacht, vol van smaak en tintelend pittig met de krachtige aroma’s van sereh, limoen en salam.

 

INGREDIËNTEN

750 gram magere runderlappen, 5 el rijstolie, 2 stengels sereh, 3 daon jeruk purut, 3 daon salam, 500 ml kokosmelk, 1 el tamarindepasta, 2 el gula jawa, 4 bosuitjes, 3 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 6 lomboks, 3 rawits, 1 limoen, zout, versgemalen zwarte peper

Bumbu: 7 kemirinoten, ½ tl jintan, 9 sjalotjes, 9 knoflooktenen, 4 cm laos, 2 cm jahe, 2 cm kunyit

BEREIDING

Pel de 3 sjalotjes en de 2 tenen knoflook en snijd deze in dunne plakjes. Frituur de plakjes in 2 eetlepels hete olie, schep met schuimspaan uit de olie als goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Pof de fijngehakte kemiri tot deze goudbruin en  geurig wordt. Wrijf in een cobek de kemiri met de gepelde en gesnipperde sjalotjes en knoflook, de jintan, de gesnipperde lombok en rawit – met pitjes meer pit – en met de gemalen of geraspte laos, jahe en kunyit tot een gladde bumbu.

Snijd het vlees in dobbelsteentjes van 2 cm. Verhit de olie opnieuw en roerbak op hoogvuur het naar smaak gezouten en gepeperde vlees.Blus met limoensap als rondom dichtgeschroeid. Verhit in een tweede wajan 3 eetlepels olie en fruit hierin de bumbu gedurende 1 minuut. Voeg de gekneusde en geknoopte sereh en de gekneusde salam en jeruk purut blaadjes toe. Roerbak het geheel op hoog vuur gedurende 2 minuten. Temper de hittebron en schenk de kokosmelk en 250 ml heet water bij de massa. Breng aan de kook, temper de hittebron en laat 1 minuut doorkoken.

Voeg het vlees met bakvocht en al, de tamarindepasta en de gula jawa toe en laat het geheel 2 uur garen. Voeg als nodig een beetje heet water toe. Het gerecht is klaar als het vlees door en door gaar is en de saus ingedikt.

Maak het gerecht op met bosui en de gefrituurde plakjes sjalot en knoflook en een wolkje limoenrasp.

 

error: Content is protected !!