PINDANG SAMPI

Pittig rundvlees in een saus op basis van base gede. De base gede is een van bumbus en betekent ‘grootse basis’. Zelfs een kleine portie maakt dan ook al indruk door de grootste smaken in dit gerecht. De knoflook en lombok zijn niet alleen mooi voor de opmaak, maar versterken de intense en frispittige smaak. Met name de gefrituurde knoflook komt duidelijk naar voren. Het groen van bosui en een eetbaar bloemetje, zoals hier van basilicum, maken niet alleen het plaatje compleet, maar geven ook nog een extra frisse smaak.

 

INGREDIËNTEN

750 gram rundersukade, 5 tenen knoflook, rijstolie, 1 stengel sereh, 5 blaadjes jeruk purut, zout, 1 lombok

Bumbu: 150 gram Base Gede

BEREIDING

Snijd het vlees in dobbelsteentjes van ongeveer 2½  cm. Pel de knoflook en snijd in dunne plakken. Fruit de knoflook in olie tot goudbruin. Let op! Niet te donker want dan wordt de knoflook bitter. Laat de stukjes uitlekken op keukenpapier.

Breng het water aan de kook met de gekneusde en geknoopte sereh en gekneusde blaadjes jeruk purut. Laat de sereh en de blaadjes 5 minuten trekken in het kokend water. Voeg de bumbu toe en breng het geheel opnieuw aan de kook. Verwijder de blaadjes en de stengel en voeg het vlees toe. Laat 1½ tot 2 uur sudderen tot het vlees helemaal gaar is en de saus is ingedikt. Als de saus te snel indroogt voeg dan een beetje kokend water toe.

Serveer met verse, in ringen gesneden lombok of sambal matah en maak op met de gefruite plakjes knoflook, een bloemetje en wat groen.

 

error: Content is protected !!