OSEH OSEH ANAK DOMBA

Balletjes van lamsgehakt en kokos en limoen, wow …

 

 

INGREDIËNTEN
500 gr lamsgehakt, 1 flinke ui, 5 teentjes knoflook, 75 gr rijstebloem, 3 el geraspte kokos, 1 lombok, 1 rawit, ½ tl trasi bakar, 3 el arachideolie, 1 el asem, 1 serehstengel, 3 daon jeruk purut, 2 limoenen, 150 ml santen asli, 4 el geraspte kokos, 2 el gula jawa, zout

BUMBU: 5 kemirinootjes, 3 tl ketumbar, 1½ tl jintan, 1 cm kencur, 2 cm laos

BEREIDING

Pof de fijngehakte kemirinootjes in een droge pan. Snipper, met pitjes meer pit, de lombok en de rawit. Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil en rasp de laos en de kencur. Wrijf in een cobek de helft van ui, knoflook, rawit en lombok samen met kemiri, ketumbar, jintan, kencur, laos en asem tot een gladde bumbu.

Verhit in een wajan 1 eetlepel olie en verkruimel hierin de trasi. Fruit gedurende 1 minuut en voeg de bumbu toe. Fruit deze gedurende 3 minuten tot goudbruin en geurend. Laat afkoelen in een mengkom tot lauw. Voeg het gehakt toe, zout naar smaak en de helft van de geraspte kokos en meng het geheel goed. Draai van het mengsel balletjes ter grootte van een golfbal.

Verhit in de wajan 1 eetlepel olie en bak hierin de balletjes rondom bruin. Haal de balletjes uit de olie.

Voeg 1 eetlepel olie toe en verhit. Fruit hierin de andere helft van ui, knoflook, lombok en rawit. Voeg de gekneusde en geknoopte sereh en de gekneusde jeruk purut toe en roerbak gedurende 3 minuten. Blus af met het sap van 1 limoen en voeg gula jawa toe. Roer goed door en voeg de santen toe. Leg vervolgens de balletjes in de saus en laat gedurende 30 minuten garen. Verwijder sereh en jeruk purut, haal de balletjes uit de saus en leg deze op een schaal. Bind de saus met een papje van rijstebloem en water voor zover gewenst.

Rasp een limoen en schil deze en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Schenk de saus over de balletjes en maak de schotel op met de rest van de geraspte kokos, de limoen partjes en wolkjes limoenrasp. Pas er wel voor op dat de saus niet te zuur wordt. Tussendoor goed proeven en indien nodig een scheutje gembersiroop toevoegen.

error: Content is protected !!