DAGING BASE SEKALI
Kruidige rundvleessmoor. Valt voor ons zeker onder de categorie “troosteten” of comfort food. Sekali betekent ineens of een keer en dat is voor ons allebei van toepassing. We experimenteerden richting draadjesvlees met pindasaus en net voor het samenvoegen van braadvocht en gestampte pinda’s nog even één keer proeven leverde dit heerlijke gerecht op.
INGREDIËNTEN
600 gr magere rundriblappen, 5 sjalotten, 3 knoflookteentjes, 1 tl terasi bakar, 1 el asemwater, 3 daon salam, 1 serehstengel, 2 tl gula jawa, 2 el kecap manis, zout naar smaak, 3 el olie limoenrasp, gestampte pinda’s, 1 bosui
Bumbu: 5 kemirinootjes, 2 tl laos, 3 cm jahe, 3 rode lomboks
BEREIDING
Snijd het vlees in repen.
Pof de gehakte kemirinoten in een droge pan. Wrijf de gepofte kemirinoten in een cobek met de laos, jahe en de lomboks (met pitjes meer pit) tot een bumbu.
Snipper de sjalotten en de knoflook.
Verhit de olie in een wajan en fruit hierin de sjalotten en de knoflook. Voeg als de sjalotjes glazig zijn de bumbu toe en fruit het geheel tot de geuren vrij komen.
Voeg het vlees toe en bak rondom bruin. Voeg dan de suiker, de kecap, het zout en het water toe. Laat het geheel aan de kook komen. Voeg de gekneusde en geknoopte sereh toe en de salamblaadjes en laat het geheel 2 uur garen. Voeg zonodig beetjes kokend water toe.
Maak op met ovaal gesneden bosui, limoenrasp en grof gestampte pinda’s.