BE CELENG ASEM LALAH

Pittig gerecht van de varkensham in een kruidige tamarindesaus. Dit gerecht is ook prima te serveren als een strak, klein gerechtje bij een Selamatan Jalan.

 

INGREDIËNTEN

500 gr varkensham, 4 teentjes knoflook, 2 rode lomboks, 2 rode rawits, 2 tl maïzena, 3 cm jagen, 40 gram asem, 3 rode uien, 3 tomaten, 3 el kecap manis, 1 el gula jawa, 3 el rijstolie

BEREIDING

Snijd het vlees in dunne plakken.

Maak asemwater door de asem (tamarindepulp) te mengen met een gelijke hoeveelheid warm water en na 10 minuten te zeven.

Pel en snipper de knoflook en de uien. Schil en snipper de gember. Snipper de rawit.

Meng de knoflook, de helft van de ui, het asemwater, de maïzena, de kecap en de gember met wat zout en laar hierin het vlees minstens 1 uur marineren.

Verwijder in de tussentijd de zaadjes en zaadlijsten uit de lomboks en snipper deze klein.

Haal het vlees uit de marinade en veeg de marinade van het vlees. Bewaar alle marinade.

Rol een gedeelte van het vlees op en steek vast met een houten prikker. Verhit olie in een platte pan en bak hierin het vlees aan beide zijden en rondom bruin.

Laat het vlees onder folie rusten.

Doe het bakvocht in een wajan op hoog vuur en voeg de andere helft van de ui en de lombok toe. Fruit zo’n 3 minuten en voeg de kleingesneden tomaten toe. Roerbak 3 minuten en voeg dan de marinade en de gula jawa toe. Breng aan de kook en laat 5 tot 10 minuten rustig doorkoken en indikken tot een stroperige saus.

Maak op met een roos van tomaat.

error: Content is protected !!