BE SAMPI BASE MANIS

Rundvlees in zoete ketjapsaus met lekker veel gember. Gember is de onvolprezen smaakmaker in heel veel Aziatische gerechten en bijna onlosmakelijk verbonden met knoflook. In stoofschotels kan gember in plakken, repen of als stukje mee gekookt worden. De dunne plakken rundvlees zijn zacht gegaard en donker, bijna zwart, door de ketjap. Het resultaat is een stukje mals vlees met een krokant randje en de smaak van een zoete warme droom.

 

INGREDIËNTEN

700 gr rundersukade, 7 sjalotjes, 3 teentjes knoflook, 5 rode lomboks, 1 groene rawit, 6 cm gember, 5 el rijstolie, 2 jeruk limo, 2 el palmsuiker, 5 el ketjap manis (zoet), 2 el ketjap asin (zout), 1 tl korianderzaad, 1 tl zwarte peper, 5 selderijblaadjes

BEREIDING

Snijd het vlees in dunne plakken van ongeveer 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 120 graden.

Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Snijd de lombok en de rawits in dunne ringetjes. Schil en rasp de gember. In brunoise, oftewel heel kleine blokjes, snijden mag ook.

Verhit de rijstolie in een platte pan en bak hierin de plakken sukade aan beide zijden bruin. Indien nodig in twee of meerdere partijen. Bewaar het vocht dat vrijkomt en laat het vlees rusten.

Voeg aan het vocht 1 el olie toe. Fruit hierin de sjalotten, knoflook, gember, lomboks en rawits gedurende 3 minuten. Blus het geheel af met het sap van de jeruk limo en voeg de palmsuiker toe. Roer goed door, zet het vuur laag en voeg alle ketjap toe. Strooi het korianderzaad en de zwarte peper erover en voeg het hete water toe.

Giet een laag saus in een pan met dikke bodem en leg het vlees dakpansgewijze in de saus. Giet de rest van de saus over het vlees en zet de pan met deksel erop in de oven. Laat het vlees 1 tot 1½ uur garen. Check tussentijds het vochtgehalte en voeg zo nodig extra water toe. Is het vlees bijna zo gaar als je graag wilt? Geef het dan nog een krokant randje in een hete droge pan. Pas op voor verbranden.

Dit rundvleesgerecht maken wij op met een krul gember, gemaakt met een dunschiller, en een lepeltje selai gember om de smaak van gember te versterken.

error: Content is protected !!