BABI PADANG

Kruidig varkensvlees op Padangse wijze. Als het voor jou niet pittig genoeg kan zijn, zul je graag in een Padangs restaurant eten. Dit type restaurant uit de Minangkabau op Sumatra is te vinden over heel Indonesie. De gerechten worden van tevoren klaargemaakt en koud opgediend. Je hoeft niets te bestellen. Er worden ongevraagd verschillende schotels met diverse gerechten en een grote schaal met rijst op tafel gezet. je betaalt voor wat je genomen hebt. De rest gaat terug in de vitrine. Alhoewel dit onhygiënisch lijkt (en zeker niet voldoet aan de HACCP-richtlijnen) is het eten toch betrouwbaar omdat het zo sterk gekruid en ingekookt is. Deze keuken had nooit zo’n enorme populariteit gekregen als dit niet het geval zou zijn. Toch serveren wij dit gerecht graag warm.

 

INGREDIËNTEN

600 gr hamlappen, 1 kleine prei, 225 ml kippenbouillon, 1 el rijstmeel, 1 ei, ½ tl witte peper, 3 bosuitjes, 3 el rijstolie, 1 tl zout, 1 lombok

Bumbu: 4 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 1 lombok, 3 rawit, 5 kemirinootjes, 4 cm jahe, 6 cm kencur, ½ tl jintan

BEREIDING

Pof de fijngehakte kemirinootjes in een droge pan. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Schil en maal of rasp de jahe en de kencur. Snijd de lombok en de rawit, met pitjes meer pit, in kleine ringetjes. Wrijf de kemiri, sjalotjes, knoflook, jahe en kencur met jintan tot een gladde bumbu.

Snijd het vlees in dobbelsteentjes, meng de bumbu er goed doorheen en laat een half uur marineren.

Snijd de schone prei klein.
Snijd de bosuitjes in ovale ringetjes.
Snijd de lombok in lange ovale ringen.

Verhit in een wajan de olie en bak het vlees rondom bruin. Voeg de prei toe en laat 2 minuten meebakken. Klop intussen het ei met meel, peper en zout tot een papje.

Voeg de bouillon toe en laat op temperatuur komen. Meng dan het papje erdoor, roer tot de gewenste binding en laat dan sudderen tot het vocht bijna verdampt is.

Voeg een derde van de bosui op het laatst toe en laat nog 1 minuut meegaren.

Maak het gerecht op met een “streep” van bosui en een bloem van lombok.

error: Content is protected !!