SAMBAL PELECING

Een pittige sambal van lombok, rawit, tomaat en limoen. Fris en vol van smaak. Combineert vooral erg goed met groenten, maar ook met vis. Deze sambal is ook de basis voor een heerlijke kuah pelecing, pelecingsaus.

INGREDIËNTEN

5 rode lomboks, 3 rawits, 3 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 2 cm jahe, 4 tomaten, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 theelepel terasi bakar, ½ theelepel zout, 1 theelepel gula jawa, 2 eetlepels olie, 2 limoenen

BEREIDING

Snijd de steelaanzet van de lombok en de rawit. Halveer en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd in stukjes. Draag eventueel handschoenen hierbij. Stoom de lombok en rawit 10 minuten.
Pel de sjalot en de knoflook en snijd in stukken.
Snijd de tomaten klein en vang het sap op.
Snijd lombok en rawit tot pulp en meng met gula, zout en verpulverde terasi.
Verhit olie in een wok en fruit hierin de gesnipperde sjalot, knoflook en gember.
Voeg de tomaat toe en roerbak tot een dikke massa ontstaat, voeg het vocht van de tomaten toe en roerbak tot opnieuw een dikke massa ontstaat.
Voeg het pepermengsel toe en roer goed door.
Voeg het sap van 1 limoen en de tomatenpuree toe en laat rustig sudderen tot de gewenste dikte.
Snijd de schil van een limoen tot op het vruchtvlees af. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en snijd de partjes in kleine driehoekjes, “diamantjes”.
Maak op met een lange dunne strip rawit en een paar diamantjes.

error: Content is protected !!