ACAR MANGGA

Zoete zoetzuur van mango. Een heerlijk en kleurrijk bijgerecht. Acar mangga wordt meestal gemaakt van groene, nog niet rijpe mango’s en is dan echt zoetzuur van smaak. Deze variant heeft onze voorkeur en is gemaakt van eetrijpe mango’s. Daardoor is deze acar mangga zoeter dan zoetzuur. De smaak van de mango gaat prachtig op in de combinatie van citruszuur van de limoen en hardzuur van de rijstazijn. Tegelijk blijft de weeïge smaak van de gember en de koenjit toch duidelijk aanwezig.

 

INGREDIËNTEN

2 eetrijpe mango’s, 1 rode ui, 3 sjalotten, 1 rode lombok, 2 limoenen, 2 cm gember, 2 daon jeruk purut, 1 el rijstolie, 2 el rijstazijn, 1 tl palmsuiker, 2 tl koenjit, 2 el gembersiroop

BEREIDING

Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees in wiebertjes.

Pel en snipper de ui en de sjalotten. Snijd de lombok klein, schil en rasp de gember. Schil een van de twee limoen tot op het vruchtvlees en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Snijd de partjes in kleine driehoekjes.

Verwijder de harde nerf uit de jeruk purut blaadjes en snijd de blaadjes tot ragfijne reepjes.

Verhit de olie in een wok en fruit hierin de ui, sjalot en lombok. Voeg de azijn toe en verhit tot aan de kook. Los de suiker hierin op en voeg de gember, de jeruk purut en de koenjit toe. Breng het geheel aan de kook en haal daarna de wok van het vuur.

Meng naar smaak de gembersiroop erdoor. Het aromatische, zoetzure karakter moet bewaard blijven, zonder te zuur te zijn.

Meng voorzichtig de limoenpartjes door de mango en schenk de saus hier warm overheen. Laat het geheel afkoelen. Serveer deze zoetzure mango gekoeld met een wolk van limoenrasp.

 

error: Content is protected !!