SAUR

Droog, zoet en zout strooisel van kokos. Deze zoete smaakversterker geeft een krokante toevoeging en werkt tegelijkertijd verzachtend bij pittige gerechten. Saur, spreek je uit als sa-oer, gaat goed bij vlees-, vis- en kipgerechten. In Indonesië is saur bekend als serundeng. Het bestaat in vele varianten, bijvoorbeeld met pinda’s of cashewnoten. Onze versie is uiterst simpel en toch rijk aan smaak door gebruik te maken van Base Be Siap, de basisbumbu voor kip.

 

INGREDIËNTEN

2 el Base Be Siap, 2 salamblaadjes, 1½ el rijstolie, 250 ml geraspte verse kokosnoot, 1½ el geraspte palmsuiker, grof zeezout naar smaak

BEREIDING

Maak de Base be Siap volgens recept en neem daarvan 2 eetlepels. Gebruik de rest voor heerlijk kipgerechten of vries in om te bewaren. Het is bijna onmogelijk om de hoeveelheid voor dit gerecht op maat te maken.

Verwijder de harde kern uit het salamblad en snijd de blaadjes in flinterdunne reepjes.

Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de bumbu. Voeg de kokosrasp in delen toe en meng het op laag vuur door de bumbu. Strooi de reepjes salamblad over de kokos en meng door de bumbu. Blijf het geheel goed roeren tot de kokos droog is.

Wanneer de kokos droog is, stort je het mengsel op een koud bord om doorgaren en verbranden te voorkomen. Meng de palmsuiker er doorheen.

Meng er tenslotte naar smaak grof zout door om het nog iets hartiger te maken.

 

error: Content is protected !!