SAMBAL GORENG UBI JALAR

Licht gekarameliseerde schijfjes van zoete aardappel met een zoetzure stroop van lombok, gefruite uitjes en zoete kecap.

 

INGREDIËNTEN

200 gr. zoete aardappel, 2 eetlepels rijstolie, 1 rode lombok, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels gefruite uitjes, 2 eetlepels kecap manis, 1 eetlepel geraspte gula jawa, ½ eetlepel limoensap, grof zeezout naar smaak en voor opmaak

 Zoete aardappel schillen en in 4 mm dikke plakjes snijden en uitsteken in rondjes van 3 cm. Snipper de knoflook fijn. Snijd de steelaanzet van de rode lombok en verwijder met een dun mesje de zaadlijsten en zaadjes in het dikke stuk. Snijd hiervan zoveel ringetjes als je aardappelschijfjes hebt en snipper de rest. Verkruimel de helft van de gefruite uitjes. Los de gula jawa op in het limoensap. Verhit olie in een pan en bak de aardappelschijfjes tot ze gaar en mooi bruin gekarameliseerd zijn. Laat de aardappel op keukenpapier uitlekken. Verhit opnieuw een beetje olie in een wajan en laat hierin de gesnipperde lombok en de gesnipperde knoflook zachtjes fruiten. Blus af met het limoensap met opgeloste gula jawa. Voeg de verkruimelde gefruite uitjes toe en roerbak tot de massa indikt. Voeg de kecap toe en laat verder indikken tot een stroop. Maak ieder aardappelschijfje op als een klein gebakje en versier met een paar zoutkristallen.

error: Content is protected !!