SAMBAL BALI SEDAP
Een heerlijke Balinese chilisaus. Niet al te pittig en vol van smaak.
INGREDIËNTEN
200 gram lomboks, 200 gram sjalot, 20 gr knoflook, 50 gr kemirinoten, 1 theelepel laospoeder, 2 theelepels terasi bakar, 30 gr palmsuiker, 125 ml asemwater (1/2), 2 stengels sereh, 200 ml. kokosmelk, 2 eetlepels rijstolie, zout naar smaak
BEREIDING
Snijd de steelaanzet van de lombok en snijd in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snipper de lombok zo fijn mogelijk.
Pel en snipper de sjalot en de knoflook zo fijn mogelijk.
Pof de fijn gemalen kemirinoten in een droge pan.
Meng al deze ingrediënten met de laos, garnalenpasta en palmsuiker.
Verhit de olie in de wok en voeg het mengsel toe met de sereh.
Roerbak tot de uien zacht en lichtbruin zijn. Verwijder de sereh.
Voeg tamarinde, kokosmelk en zout toe. Laat het sudderen tot mengsel dik wordt en de olie bovenop drijft.
Laat de sambal afkoelen en bewaar het in een pot in de koelkast.
De chili blijft dan ongeveer 2-3 maanden goed.