ACAR BIT
Zoetzuur van gekookte bietjes. Alles behalve Balinees, maar heel erg Balistyle …
INGREDIËNTEN
4 gekookte rode bietjes, 4 el suiker, 3 teentjes knoflook, 2 tl zout, 5 kruidnagels, 12 peperkorrels, 4 el rijstazijn, 250 ml water, 2 el maïzena, ½ limoen, 1 grote sjalot, 1 el rijstolie, 1 bosui
BEREIDING
Schil de bietjes en snijd ze in kleine ruitjes.
Een roosje van biet doet het ook heel goed als decoratie en besprenkeld met de saus is het een decoratief onderdeel van het gerecht.
Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Verhit olie in een wajan en fruit hierin sjalot en knoflook tot lichtbruin.
Verhit in een wajan water en azijn. Los hierin de suiker op en voeg de kruidnagels, de gekneusde peperkorrels en het zout toe. Laat dit mengsel op heel laag vuur 30 minuten trekken.
Snijd de bosui in ovale ringetjes.
Giet het mengsel door een zeef over de bietjes in een wajan. Voeg de gefruite sjalot, knoflook en de helft van de bosui toe en breng het geheel aan de kook.
Laat 2 minuten doorkoken en haal dan van het vuur. Laat uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
Verwarm het vocht in een wajan en bind het vocht met de maïzena.
Doe de bietjes in een kom en besprenkel met limoensap. Strooi er de andere helft van de bosui over.
Giet de saus erover en laat afkoelen.