ACAR KETIMUN
Zoetzuur van komkommer. Een onmisbaar bijgerecht. Fris, zoetzuur en aromatisch. In plaats van sjalotjes gebruiken we ui om de delicate lichtgroene kleur niet te verstoren en de donkere accenten van munt en peterselie goed uit te laten komen.
INGREDIËNTEN
2 komkommers, zout, 1 middelgrote ui, 1 bosui, 2 cm jahe, 3 takjes munt, 1 limoen, 1 el rijstolie, 1 tl sesamolie, 1 el suiker, 3 el gembersiroop, 1/2 dl rijstazijn, witte peper
BEREIDING
Schil de komkommer, snijd beide uiteinden af en de komkommer in de lengte in tweeën. Snijd de helften in de lengte doormidden en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd de komkommerhelften in een mooie, gelijkmatige julienne. Laat in een zeef uitlekken.
Pel en snipper de ui heel fijn.
Schil de gember en snijd deze in uiterst kleine dobbelsteentjes.
Meng in een mengkom de sjalotjes met de gember, de rijstazijn en het sap van 1 limoen. Los hier de suiker in op en voeg ½ theelepel witte peper en 1 theelepel zout toe. Roer goed door tot suiker en zout zijn opgelost. Roer er vervolgens de gembersiroop, rijstolie en sesamolie doorheen.
Doe de komkommer in een diepe kom en giet de dressing eroverheen en roer even door.
Laat afkoelen en intrekken in de koelkast.
Maak de blaadjes van de munt goed schoon en verwijder de harde kern. Snijd van de blaadjes uiterst fijne reepjes.
Snijd de bosui in ovale plakjes.
Giet overtollige dressing af en maak van de komkommer mooie krullende torentjes. Maak op met rasp van limoen, reepjes munt en de ovale plakjes bosui.