TUM SIAP MACEH

Gestoomde kipreepjes. Oorspronkelijk zijn het pakketjes van kip in bananenblad of pandanblad. Wij hebben hier gebruik gemaakt van een muffinvorm en kokend water in een oven van 200 graden. Een uitstekend alternatief durven wij te stellen.

 

INGREDIËNTEN
700 gr kipfilet, 2 tl asem, 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 2 rode lomboks, 125 ml kokoscrème, ½ tl zout, 4 daon salam, 1 ei

Bumbu: 1 tl ketumbar, 1 tl jinten, 1 tl zwarte peperkorrels, 6 kemirinoten, 2 lomboks, 3 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 1 stengel sereh, 1 tl kunyit, 2½ cm laos, 1½ tl gula jawa, 1 tl zout

 

Begin met de bumbu. Snipper en pof de kemirinoten in een droge pan. Laat niet verbranden! Stort op een koud bord en meng met de ketumbar, jinten en zwarte peper.

Pel en snipper de sjalot en knoflook. Snijd de lomboks in ringetjes. (met pitjes meer pit!) Haal de zachte kern uit het dikste gedeelte van de sereh. Schil en rasp of snipper de laos. Wrijf of maal deze ingrediënten met het zout en de kunyit tot een gladde bumbu als nodig met een beetje olie.

Kook de kipfilet(s) in kippenbouillon gedurende 20 minuten en laat afkoelen. Pluk de kipfilet(s) in smalle reepjes.

Meng de asem, tamarindepulp, met 2 eetlepels heet water.

Verhit 2 eetlepels rijstolie in een wajan en roerbak hierin de bumbu gedurende ongeveer 10 minuten tot de geuren vrijkomen. Laat de bumbu afkoelen op een koud bord.

Pel en snipper de sjalot en knoflook. Verhit 2 eetlepels rijstolie in dezelfde wajan en bak hierin de knoflook en sjalotjes tot glazig. Doe de sjalotjes en knoflook in een grote kom.

Verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit de lomboks en snipper deze zo klein mogelijk.

Doe in de kom bij de knoflook en de sjalotjes de kip, de afgekoelde bumbu, het asemwater, de gesnipperde lombok, het zout en de kokoscrème. Meng dit tot een homogene massa.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Prepareer een muffinvorm met een doorsnee van 35 mm per muffin en vul deze met de massa.

Plaats een ovenvaste kom of bak met kokend water onder in de oven.

Plaats de muffinvorm op een rooster in het midden van de oven.

Laat de “kipmuffins” een half uur stomen. Controleer of de muffins een vaste vorm hebben.

 

error: Content is protected !!