BE SIAP MESITSIT

Pittige kipreepjes. Met de hand in reepjes gescheurde restjes kip. Droog en toch smeuïg, gebakken in een kruidige saus met tomaat en jeruk limo. Dit gerecht heeft eigenlijk geen bumbu, omdat de gebruikte restjes kip van bijvoorbeeld be siap mepanggang al smaak hebben van de betreffende bumbu. De jeruk limo is de kleinste en tegelijk de zuurste variant van de kaffir limoen. De rasp van de schil heeft ook een sterkere smaak. Pas op dat je het wit niet mee raspt, want dan wordt je gerecht bitter.

 

INGREDIËNTEN

600 gram restjes kip of 2 verse kipfilets, 1/2  liter kippenbouillon, 3 tenen knoflook, 4 sjalotten, 3  lomboks, 3 middelgrote tomaten, 2 el kokosolie, 1 tl trassi, sap van 3 jeruk limo, 1 el geraspte palmsuiker

BEREIDING

Pluk de restjes kip in dunne reepjes. Heb je geen restjes? Kook dan twee kipfiletjes in 1/2 liter krachtige bouillon gaar in ongeveer 30 tot 45 minuten. Haal de kipfilets uit de bouillon. Bewaar de bouillon. Laat de kipfilets afkoelen en pluk in dunne reepjes.

Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Ontpit de lomboks en snijd in smalle halve ringetjes. Ontvel en ontpit de tomaten en snijd deze in reepjes.

Verhit olie in een wok en fruit hierin de verkruimelde trassi gedurende 1 minuut. Voeg de sjalotjes, knoflook en lomboks toe en fruit alles gedurende nog eens 2 minuten tot de sjalotjes glazig worden. Pas op voor verbranden van de knoflook, want dan wordt het bitter.

Blus met het sap van jeruk limo het mengsel af. Vang de pitten op tussen de vingers. Draai het vuur laag en doe de palmsuiker erbij. Je kunt de uitgeknepen jeruk limo even meetrekken voor een iets bittere smaak aan je gerecht. Hoe langer hoe bitterder, dus pas op dat je de jeruk limo op tijd verwijdert.

Meng het kippenvlees in delen door de saus en schep alles goed om zodat de saus om alle stukjes kip heen zit. Verhit de kip op laag vuur tot het gerecht smeuïg droog is. Voeg voor een nog smeriger resultaat de bouillon in kleine hoeveelheden toe en laat telkens inkoken. Als risotto. De ingekookte bouillon is zout van smaak. Let daarom op met zout toevoegen. Schep dan voorzichtig de tomaat erdoor.

Maak op met een toefje rasp van de limoen voor een fris effect.

 

error: Content is protected !!