AYAM KHAS YENI

Gerafelde kip zoals Yeni hem maakte. Dit gerecht maakte Yeny, onze kok in Banjar Laut het allerliefst.  Een van haar favorieten werd ook een van onze favorieten. Dit gerecht is ideaal voor etentjes, maar ook uitstekend als borrelhap, “in een glaasje” is in dit geval “in een filodeegmandje”, of als gerecht tijdens een Selamatan Jalan. Het rafelen van de kip is nogal bewerkelijk, maar beslist de moeite waard.

[um_loggedin]INGREDIËNTEN

3 kipfilets, 0,5 l kippenbouillon, 1 tl terasi bakar, 2 rode lomboks, 1 sereh, 3 jeruk purut, 1 ui, 4 teentjes knoflook, 4 tomaten, 4 el ketchup, 3 el kecap manis, 1 el kecap asin, 2 el rijstolie

chips van truffelaardappel en 1 bosuitje voor de opmaak[/um_loggedin]

[um_loggedin]BEREIDING

Voeg aan de heldere kippenbouillon de gekneusde en geknoopte sereh, 1 in de lengte doorgesneden lombok en 3 blaadjes jeruk purut toe. Breng aan de kook en gaar hierin op laag vuur de kipfilets in ongeveer 45 minuten. Haal de filets uit de bouillon. Zeef en bewaar de bouillon.

Spoel de afgekoelde kipfilets af en pluk met de vingers in dunne reepjes.

Borstel de truffelaardappeltjes goed schoon en spoel ze af onder koud water. Snijd de aardappeltjes in zo dun mogelijke plakjes. Verhit arachideolie in een wajan en frituur hierin telkens een stuk of 5 plakjes tot ze beginnen te verkleuren. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi uiteindelijk alle chipjes spaarzaam met fijn zout.

Pel en snipper de ui en de knoflook fijn. Ontpit de lombok en snijd heel fijn.

Ontvel en ontpit de tomaten en snijd in kleine blokjes of in lange reepjes. (koken in bijna kokend water, kruisje maken in de tomaat)

Verhit in een wajan of wok de (kokos)olie en fruit hierin de trassi gedurende 1 minuut. Voeg de ui, knoflook en lombok toe en fruit gedurende 2 minuten. Voeg tomatenketchup, kecap manis en kecap asin toe en laat tegen de kook aan komen. Voeg de kip in delen toe en blijf goed omscheppen. Voeg in kleine hoeveelheden bouillon toe en laat telkens inkoken. Herhaal dit tot de kip zacht en mals is. Voeg dan de tomatenblokjes/-reepjes toe. Schep goed door en maak af met zout naar smaak.

Maak op met truffelaardappelchipjes en in dunne ovale ringen gesneden bosui.[/um_loggedin]

error: Content is protected !!