AYAM BESENGEK

Vrij vertaald kip in kokossaus. In ons geval kipdrumsticks in een pittig kokosjasje. Drumsticks omdat ze veel smaak hebben en snel gaar zijn. En omdat ze fraai presenteren. Het gaat uiteindelijk om “heerlijke plaatjes”. Dit gerecht past uitstekend in een rijsttafel, maar doet het ook heel goed als gerechtje tijdens een Selamatan Jalan of als borrelsnack.

 

INGREDIËNTEN

8 drumsticks, 2½ dl santen asli, 2 daon jeruk purut, 2 serehstengels, ½ el asem, 1 rode lombok, 1 groene lombok, 1 ui, 1 rode ui, 1 citroen, 1 kippenbouillonblokje, 4 el rijstolie, zout, selderijblad, limoen

Bumbu: 6 kemirinoten, 1 el ketumbar, ½ el jintan, 1 tl laos, ½ el asem, 1 tl terasi

BEREIDING

Wrijf de drumsticks in met zout en zet apart.

Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd de lomboks, met pitjes meer pit, heel klein.

Pof de fijngehakte kemirinoten in een droge pan.

Wrijf in een cobek de kemiri en de helft van de uien, knoflook en lomboks samen met ketumbar, jintan, laos, terasi en asem tot een gladde bumbu.

Verhit 2 eetlepels olie in een wajan en bak de drumsticks rondom goudbruin. Schep de drumsticks uit de olie in een ovenschaal en houd afgedekt warm op zo’n 90 graden.

Voeg 2 eetlepels olie toe aan het achtergebleven bakvocht in de wajan en fruit hierin de helft van de uien, knoflook en lombok. Voeg na 2 minuten de bumbu toe. Fruit 3 minuten op hoog vuur. Temper het vuur en blus met sap van ½ citroen. Voeg 250 ml kippenbouillon (van blokje) toe en de santen. Voeg de jeruk purut en de gekneusde en geknoopte serehstengels toe. Breng de saus op temperatuur en laat 2 minuten goed doorkoken. Leg de drumsticks uit de oven in de saus en laat ze afgedekt 30 minuten garen. Haal de deksel van de pan, verwijder de sereh en de jeruk purut en laat de saus indikken.

Snijd de selderie in dunne reepjes.

Maak het gerecht op met selderieblad en “wolkjes” citroenrasp.

 

error: Content is protected !!