JAMUR HATI SIAP

Champignons gevuld met kippenlever. Een “heerlijk plaatje”, zowel een amuse of gerechtje bij een Selamatan Jalan, als ook een mooi onderdeel van je rijsttafel.

 

INGREDIËNTEN

600 gr kippenlevertjes, versgemalen witte peper, zout, 3 sjalotten, 250 gr champignons, 5 tenen knoflook, 2 lomboks, 2 cm jahe, 1 tl kunyit, 3 el kecap manis, 2 dl kippenbouillon, fijngesnipperde peterselie

BEREIDING

Maak de kippenlevertjes schoon en snijd ze doormidden, maar zo dat er stukken ontstaan die mooi in een champignonhoed passen. De rest van de lever in kleinere stukjes.
Maak de champignons goed schoon en haal de steeltjes uit het hoedje. Snipper de steeltjes.
Snijd de lombok in ringetjes.
Schil en rasp de gember.
Pel en snijd de sjalotten in dunne ringetjes en pel en snijd knoflook in dunne plakjes.
Verhit olie in een wajan en frituur op hoog vuur eerste de sjalotjes en dan de knoflook krokant en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie.
Verwarm de olie in de wajan en bak hierin de champignonhoedjes goudbruin. De olie moet goed heet zijn zodat de champignonhoedjes snel dichtschroeien om zo weinig mogelijk olie op te nemen. Haal de champignonhoedjes uit de wajan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie.

 

 

Kruid de kippenlevertjes met peper en zout.
Verwarm de olie in de wajan en voeg eventueel olie toe als er te veel olie is opgenomen door de champignons. Bak hierin de kippenlevertjes rondom bruin.
Voeg de lomboks toe en laat 2 – 3 minuten meebakken. Voeg dan de gember, de kunyit, de champignonsnippers en de kecap toe en laat op rustig vuur 10 minuutjes garen. Wordt het te droog voeg dan een beetje kippenbouillon toe tot uiteindelijk een ietwat stroperige saus.
Vul de champignonhoedjes met de kleine stukjes lever en saus en leg er een groter stuk lever bovenop.
Leg op ieder een paar ringetjes knapperige sjalot en plakjes knoflook.

 

error: Content is protected !!