BE SIAP BASE KALAS

Kippendij in kruidige kokosmelk. Vertrouwd. Bijna alsof je het elke dag eet. Zo comfortabel, maar ook intrigerend, spannend en avontuurlijk. Wij gebruiken bij voorkeur de dij van de kip, daar zit lekker veel smaak aan en het blijft zacht en mals ook bij “lang” smoren. Kokos wordt heel veel gebruikt in de Balinese keuken. De melk, geperst uit geweekte kokosrasp, maakt smaken zachter, aromatischer en romiger. De prachtig gekarameliseerde sjalot en knoflook versterken niet alleen de smaak maar geven ook een krokantje. Samen met het paarse eetbare bloemetje van een bloeiende bieslook en ringetjes bosui is de opmaak compleet.

INGREDIËNTEN

4 kippendijtjes, 4 el kokosolie, 1 sereh, 1 salamblad, 2 blaadjes jeruk purut, 250 ml kippenbouillon, 250 ml kokosmelk, limoensap, bosui, 1tl grof gemalen zwarte peper, zout

Bumbu: 100 gram Base be Siap

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 160°C.

Maak de kippendijen schoon en verwijder het dijbeen. Verhit in een eetlepel kokosolie de helft van de bumbu en roer tot een gladde pasta. Smeer hiermee de binnenkant in van de kippendij. Maak de dijen dicht met eigen vel en een touwtje of bamboeprikker. Bestrooi de dijen met peper en zout.

Verhit in een braadpan 3 eetlepels kokosolie en bak de kippendijen rondom goudbruin op middelhoog vuur. Leg de dijen uit de olie op een schaal, dek ze af met aluminiumfolie en laat ze rusten.

Kneus de sereh, het salamblad en de jeruk purut blaadjes. Fruit in de achtergebleven olie op laag vuur deze ingrediënten. Voeg de bumbu toe en breng het geheel aan de kook. Als er nog bumbu over is van het insmeren van de dijen, voeg dit dan ook toe. Giet de bouillon erbij, breng opnieuw aan de kook en laat gedurende 1 minuut doorkoken. Draai het vuur laag en voeg de kokosmelk toe. Breng op temperatuur, sprenkel het sap van de limoen over de saus en laat al roerend gedurende 3 minuten sudderen.

Giet de saus in een braadslee en leg de dijen in de saus met de huid naar boven. Dek af met aluminiumfolie en zet de braadslee 30 minuten in de oven. Voeg als de saus teveel indroogt een scheutje kokend water of kippenbouillon toe. Verwijder na driekwartier de aluminiumfolie en strijk het vel van de kip in met een heel klein beetje olie. Laat de grill van de oven het velletje nog even krokant en goudbruin bakken.

Maak het gerecht af met ovale ringetjes bosui en krokant gebakken sjalotjes en knoflook.

error: Content is protected !!