AYAM PANIKI

Pittige kip, maar niet te, want meer smaak dan pit. Paniki is vleermuis in Manado, waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt. De vleermuis werd in een stoofpot met veel pepers en kokos verwerkt en op dezelfde wijze is nu de kippendij verwerkt in Ayam Paniki. Maar om niet meteen al je smaakpapillen te verdoven hebben we het aantal pepers aangepast. En om de pit er nog meer uit te halen kun je de zaadjes en met name de zaadlijsten verwijderen.

INGREDIËNTEN

4 kippendijen, 4 el arachideolie, 400 gr kokosmelk, 1 serehstengel, 1 tl trasi bakar, 3 jeruk purut blaadjes, 3 salambladen, 3 el kecap manis, 1 limoen, gembersiroop naar smaak, 1 tl versgemalen zwarte peper, zout, 1 handje selderie- en peterselieblad

Bumbu: 6 kemirinoten, 3 cm jahe, 1 middelgrote ui, 4 knoflooktenen, 3 lombok, 3 rawit

 

BEREIDING

Wrijf de kippendijen in met zout en peper.

Hak en pof de kemirinoten in een droge pan. Pel de ui en de knoflook. Snipper de ui, de knoflook, de lombok en de rawit. Wrijf de helft van ui, knoflook, lombok en rawit met de kemirinoten en de geraspte jahe tot een gladde bumbu.

Verhit 2 eetlepels olie in een wajan en bak hierin de kip rondom goudbruin. Schep de kip uit de wajan en plaats de kip verpakt in aluminiumfolie in een oven van 140°C.

Fruit in de achtergebleven olie in de wajan de andere helft van ui, knoflook, lombok en rawit. Voeg na 2-3 minuten de bumbu toe en fruit al omscheppend het geheel nog eens 3 minuten. Voeg 100 ml kokend water toe en de jeruk purut, salam en gekneusde en geknoopte sereh. Voeg de kokosmelk toe, breng het geheel op temperatuur en laat zachtjes sudderen gedurende 20 minuten.

Voeg de kecap en het sap van 1 limoen toe en proef! Pittig en een heel klein zuurtje in de smaak is gewenst. Eventueel te veel zuur wegnemen met een scheut(je) gembersiroop. Voeg vervolgens de weer uitgepakte kip toe en laat het geheel in ongeveer 15 minuten rustig bijna droogbakken.

Meng vlak voor het opdienen de helft van de gesnipperde selderie en peterselie door de saus en strooi de rest als garnering over het gerecht.

error: Content is protected !!