GULE TELOR

Curry van gefrituurde eitjes. Deze curry is opgebouwd met smaakmakers in poedervorm zoals dat veelal in de Indiase keuken wordt gedaan. De smaken van gedroogde specerijen zijn vaak minder fris, maar wel intenser. Het poffen en verwarmen van deze specerijen versterkt de smaak nog eens extra. Limoensap, -rasp en -partjes geven een frisse tegenhanger. De dikke kokosmelk maakt het gerecht romig en het frituren van de hardgekookte eieren geeft een pokdalige buitenkant die lekker veel saus kan vasthouden.

 

INGREDIËNTEN

4 eieren, 1 stengel sereh, 3 daon salam, 1 tl gula jawa, 1 tl asem, 3 stuks steranijs, 1 tl versgemalen peper, 500 ml santen asli, 4 el arachideolie, 2 bosuitjes, 1 limoen

Bumbu: 6 sjalotjes, 4 teentjes knoflook, 4 rode lomboks, 3 cm jahe, 5 cm kunyit, 2 cm laos, 2 tl ketumbar, 1 tl kardemom, ½ tl anijszaad, ½ tl zout

BEREIDING

Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat de eieren in koud water schrikken, pel ze en laat ze afkoelen.

Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Snijd van 1 lombok dunne ovale ringen en snijd van de rest en de overige 3 lomboks kleine ringetjes. Met pitjes meer pit! Schil en maal of rasp de jahe, kunyit en laos. Wrijf in een cobek de sjalotjes, knoflook, lombokringetjes, jahe, kunyit en laos samen met ketumbar, kardemom, anijszaad en zout tot een gladde bumbu.

Verhit de olie in een wajan en frituur hierin de eieren rondom goudbruin en schep ze eruit. Snijd een dun schijfje van de achterkant zodat de eieren rechtop kunnen blijven staan.

Verwijder op 2 eetlepels na de olie uit de wajan en verhit. Fruit hierin de bumbu gedurende 3 minuten. Voeg de gekneusde en geknoopte sereh en de salamblaadjes toe en roerbak op hoog vuur gedurende 2 minuten. Temper de hittebron en voeg het sap van de limoen, de asem, de gula jawa, de steranijs, de peper en de santen toe. Laat het geheel 10 minuten sudderen. Voeg als gewenst een beetje heet water toe, maar laat de saus tamelijk dik worden.

Verwijder de sereh, blaadjes en steranijs.

Zet de eitjes op een schaal en schenk de saus eroverheen.

Maak op met de ovale ringen van lombok, ovale ringetjes van bosui en de rasp van de limoenschil.

error: Content is protected !!