BE SIAP BASE KARI

Kip in een saus met “kerrie”kruiden. Een Balistyle variant op kipkerrie. Door gebruik te maken van gedroogde kruiden zoals gemalen koenjit, laos, korianderzaad en komijnzaad ontstaat een bumbu die veel lijkt op de basis van vele Indiase gerechten. De geroosterde kemirinoten maken de kokossaus romig. Kemirinoten heten in het Engels candlenuts, omdat het wasachtige vet voor het maken van kaarsen gebruik werd. De kokosolie draagt de smaak van de kruiden in dit gerecht en zorgt ook nog voor een knapperig velletje.

 

INGREDIËNTEN

8 kippendijtjes, zout, 1 ui, 4 teentjes knoflook, 2 rawits, 4 el rijstolie, 1 tl trassi, 1 sereh stengel, 3 blaadjes jeuk purut, 200 ml kokosmelk, 1 bosui, 1 limoen,

Bumbu: 6 kemirinootjes, 1 el gedroogde korianderzaad, ½ tl gedroogde komijnzaad, 2 tl gemalen koenjit, 1½ tl gemalen laos, 1 el tamarindepasta

BEREIDING

Wrijf de kippendijen in met zout. Snipper de gepelde ui, de knoflookteentjes en de rawit. Vind je de rawit te pittig? Gebruik dan 2 lomboks.

Rooster de klein gehakte kemirinoten in een droge pan. Wrijf de geroosterde kemirinoten met ketumbar, jintan, koenjit, laos en tamarinde in een vijzel tot een bumbu.

Verhit in een wok 2 eetlepels kokosolie en fruit hierin de verkruimelde trassi. Voeg de ui, knoflook en rawit of lombok toe en vervolgens de bumbu. Bak het geheel gedurende 3 minuten tot de geuren vrijkomen. Voeg de gekneusde en geknoopte sereh en de blaadjes jeruk purut toe. Meng rustig roerend de santen erdoor en laat je saus op laag vuur staan, terwijl je met de kip aan de slag gaat.

Bak in 2 eetlepels kokosolie de kippendijen rondom bruin en laat ze een kwartiertje garen. Zorg dat het huidje knapperig wordt. Eventueel met een scheutje water wanneer je kip te snel bruin wordt, maar nog niet gaart.

Leg de kippendijen met de open kant waar het bot zat in de saus en laat het geheel nog eens 10 tot 15 minuten garen. De smaken trekken hierdoor in de kip. Door de dichte kant boven de saus te houden blijft het huidje knapperig.

Haal de kip uit de saus en laat deze rusten. Maak ondertussen de saus af. Snij de bosui in ovale ringen. Voeg deze en het sap van limoen toe aan je saus.

Drapeer de saus aan één kant en maar een klein beetje over de kip, zodat het huidje krokant blijft.

Garneer met limoenrasp voor de kleur en een fris effect aan je gerecht.

 

error: Content is protected !!