BEBEK MENYATNYAT

Gesmoorde eendenbout in enigszins zoete, pittige saus. Deze Balinese smoor van eendenbout heeft een geheel eigen bumbu. De combinatie van pittig en zoet wordt versterkt door het anijsachtige zoete aroma van de steranijs. Leuk weetje is dat Chinezen op zaadjes uit steranijs zuigen voor een frisse adem. Dat zoet en pittig als hechte maatjes samengaan komt in dit gerecht heel goed uit de verf.

 

INGREDIËNTEN

2 eendenbouten, zout, 500 ml kippenbouillon, 1 el arachideolie, 1 tl trassi, 1 stengel sereh, 3 blaadjes jeruk purut, 2 steranijs, 125 ml kokosmelk

Bumbu: 5 kemirinoten, 9 sjalotjes, 5 knoflookteentjes, 3 lomboks, 4 cm gember, 2 cm laos, 1 cm koenjit

 

BEREIDING

Begin met het maken van de bumbu. Rooster de gehakte kemirinootjes in een droge pan. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de gehalveerde lomboks, bij voorkeur met zaadjes en al, in kleine reepjes. Wrijf de kemirinoten, ui, knoflook, lombok, gember, laos en koenjit tot een bumbu.

Kerf het vel van de eend voorzichtig in. Leg de eend op het vel in een droge pan en laat op laag vuur het vet vrijkomen. Zet daarna het vuur hoog en bak de bouten rondom bruin. Draai weer het vuur laag, haal de eend uit de pan en meng het vet met de helft van de bouillon.

Verhit in een wok 1 el olie en fruit hierin gedurende 2 minuten de verkruimelde trassi tot de geuren vrijkomen. Voeg het mengsel van braadvet en de bouillon toe. Verhit het geheel en voeg de gekneusde en geknoopte sereh, de steranijs en de gekneusde citroenblaadjes toe. Fruit het mengsel nog eens 3 minuten. Voeg de bumbu toe en  breng al roerend aan de kook. Blus met de andere helft van de bouillon de saus en laat het op laag vuur tegen de kook aan garen voor ongeveer 10 minuten.

Leg de eendenbouten in de saus, doe de deksel op de pan en laat de eend op laag vuur helemaal gaar worden in pakweg anderhalf uur. Houd het vochtgehalte in de gaten zodat je uitdrogen en aanbranden voorkomt.

Leg de eend op een bord en laat het rusten onder aluminiumfolie. Voeg de kokosmelk toe aan de saus en roer tot een mooie dikke saus.

Verwijder de folie en serveer de eendenbout met saus. Garneer het gerecht met bijvoorbeeld komkommerlinten met rauwe pepers en een paar druppels limoensap.

 

error: Content is protected !!