TELOR MASAK

Kippenei in stroperige ketjapsaus. Het marmeren ei ziet er uit als een droom, en smaakt ook zo. De accenten van pittige lombok en zure limoen komen samen in een zachte, zoete saus. Dit vormt de dressing voor een nest van knapperige Chinese kool met lichtpittige bosui. Een laagdrempelig, snel gerecht en tegelijkertijd een speeltuin van kleuren en smaken.

 

INGREDIËNTEN

4 eieren, 2 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 2 lomboks, 1 cm gember, 1 limoen, klein bosje krulpeterselie, 3 el arachideolie, 2 tl palmsuiker, 2 el ketjap manis, ½ l kippenbouillon, 2 tl maïzena, 1 bosuitje, 1 Chinese kool, 1 tl trassi

BEREIDING

Kook de eieren hard in 8 minuten. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Snipper een lombok. Snijd van de andere lombok zo lang mogelijke ovale ringen en snipper de rest. Met pitjes krijg je meer pit in je gerecht. Hak of maal de gember heel fijn. Snijd de partjes vruchtvlees tussen de vliezen uit van een halve limoen en snijd deze in kleine driehoekjes. Snijd de blaadjes van peterselie heel klein.

Verhit olie in een wok en bak hierin de eieren rondom lichtbruin terwijl je ze constant in beweging houdt. Schep de eieren uit de olie en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Fruit in dezelfde olie de verkruimelde trassi en vervolgens de sjalot, de gesnipperde knoflook, de lombok en de gember. Voeg daarna de palmsuiker toe en de ketjap. Blus de saus af met de kippenbouillon en laat de saus 5 minuten sudderen. Knijp het sap van de andere helft van de limoen in de saus en roer het geheel goed door.

Meng de maïzena met water. Voeg al roerend in kleine scheutjes het maïzenawater toe om de saus te binden. Voeg de fijngesneden peterselie toe en roer de limoendriehoekjes – op 4 na voor de opmaak – door de saus.

Snijd de bosui in dunne ovale ringetjes. Snijd de Chinese kool overdwars in flinterdunne reepjes en vorm van een handjevol kool een nestje op het bord. Zet een ei in het nest en bestrooi het nest met ovale schijfjes bosui. Giet de saus er in een dun straaltje eroverheen. Leg op ieder ei een ovale ring van lombok en een “diamantje” van limoen. Maak af met een klein wolkje limoenrasp.

 

error: Content is protected !!