LABU SIAM


Labu Jepang in Balinees, ook bekend als chayote, vegetable pear, pear squash, mango squash of de Latijnse benaming Sechium Edule.

De Labu Siam of chayote is familie van de komkommerachtigen, familie Cucurbitaceae, dus zusje van de meloen, komkommer en courgette, met 4 bekende soorten: Sechium edule, Sechium tacaco, Labu kendi, Labu air.

Deze uit Midden-Amerika stammende plant was al bij de Azteken en de Maya’s bekend. De Spanjaarden hebben de plant over de tropische delen van de aarde verspreid. De chayote wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt. Net als de andere leden van de kalebas familie, zoals komkommers, meloenen en pompoenen, heeft de chayote veel ruimte nodig in de tuin.

De plant van de Labu Siam heeft een wortelknol, die wel 10 kilo kan wegen. Uit die knol komen ranken, die wel 10 meter kunnen worden. Hij groeit zeer snel en moet daarom ook geleid worden. Meestal groeit hij langs hekken of gaas. De plant heeft aparte mannelijke en vrouwelijke, 3 centimeter grote, witte bloemen. De mannelijke bloemen zitten met tien tot dertig stuks in trossen in de bladoksels. De vrouwelijke bloemen zitten solitair in de bladoksels. De bloemen worden door insecten bestoven.

Labu Siam is een hangende groene vrucht met een peervorm met 4 ingesneden ribben. De vrucht kan tot 10 centimeter groot worden en tot 1 kilo zwaar. De vrucht bevat één plat, ovaal, wit, tot 5 cm. lang zaad en hij heeft een dunne, groene schil. Het vruchtvlees heeft een groenig-witte kleur.

Het vruchtvlees heeft een vrij neutrale smaak en wordt omschreven als een kruising tussen een aardappel en een komkommer. Meestal wordt de Labu Siam kort gekookt om de typische ietwat bittere smaak te behouden. Rauwe Labu Siam wordt gebruikt in salades, vaak gemarineerd met citroen- of limoensap.

Hoewel het zaad in het algemeen wordt weggegooid, kan die gekookt gegeten worden als de vrucht nog zeer jong is. De smaak is nootachtig. Het knolvormige gedeelte van de wortel is zetmeelrijk en wordt gegeten als een yam

Behalve in Indonesische of Balistyle gerechten is de Labu Siam ook lekker in lichte, zomerse soepjes, gewoon in blokjes een paar minuutjes meekoken. Rauw door salades kan ook. Of in smalle reepjes door een roerbakgerecht. Schillen kan maar alleen even wassen kan ook. Zoek gave, stevige exemplaren zonder beschadigingen en plekjes. Labu Siam blijkt ook een goede vervanger voor groene mango en groene papaya in salades.

In de koelkast nog wel een week of zelfs twee te bewaren, maar als je een kelder hebt is dat beter.

error: Content is protected !!