JINTEN


Jinten in het Balinees en ook bekend als komijnzaad, komijn, djinten, djintan, djienten, cumin (GB), jintan (Indonesië) of Jira / Jeera (India).

Djinten of komijn is een eenjarige plant uit de schermbloemen familie, die ongeveer 30 centimeter hoog wordt. Het is een zusje van bijvoorbeeld anijs, karwij en venkel. We gebruiken eigenlijk alleen de zaadjes. Onmisbaar in de Indonesische en Indiase keuken, maar ook daarbuiten wordt het veel gebruikt. Oer-Hollands is de komijnekaas.

Hele zaadjes eerst licht roosteren, niet te lang, anders worden ze bitter. Daarna heel, gekneusd of gemalen gebruiken. Je kunt ook reeds gemalen komijn kopen, reuze handig, maar die verliest wel snel geur en smaak. Hele zaadjes zijn (uiteraard luchtdicht) veel langer houdbaar.

Niet verwarren met: zwarte komijn of karwijzaad. Al zou je het een eventueel wel met het andere kunnen vervangen. Gebruik dan iets minder.

error: Content is protected !!