KETUMBAR
Ketumbah in Balinees en verder koriander, korianderzaad, ketoembar, coander, wantsenkruid, duizelzaad, coriander, coriandi seeds (Eng.), Pak chi (Thailand), Hạt giống rau mùi (Vietnam), dhania (India),
Ketumbar is de naam voor gemalen zaadjes van de korianderplant. Koriander komt van oorsprong uit het Midden-Oosten. Het kruid wordt al in het Oude Testament genoemd en werd door de oude Egyptenaren en Grieken gebruikt. Via de Romeinen is het vervolgens in grote delen van Europa verspreid. Het is een eenjarige plant die een halve meter hoog wordt en in de zomer grote schermen met witte bloemen draagt. Uit deze bloemen worden de zaden gevormd die ongeveer een halve centimeter in diameter zijn. De bladeren zijn gekarteld en hoe hoger op de plant, hoe fijner ze gevormd zijn. Als kruid worden vooral de onderste bladeren gebruikt. De zaden worden geoogst wanneer ze helemaal volgroeid zijn en worden vervolgens gedroogd. Koriander is een kruid dat al millennia gebruikt wordt en vooral in Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied erg populair is. In het Nederlands is het niet altijd duidelijk of men met koriander het zaad of het blad bedoeld. De Amerikanen hebben dat beter geregeld, die zeggen coriander tegen het zaad en cilantro tegen de blaadjes. Gelukkig kun je uit een recept vaak wel opmaken wat bedoeld wordt. Het blad heeft een frisse, intense smaak die wat weg heeft van peterselie. De zaadjes hebben juist een kruidige, aromatische smaak die lijkt op anijs en sinaasappel, anders dan verse koriander, warmer, kruidiger, minder zepig.
Koriander is onder andere populair in de Mexicaanse en Indiase keuken, zoals in geurige soepen of in kleurrijke salsa’s. Ketumbar is onmisbaar in onder andere Indonesische rijsttafels, lamsschotels en curry’s. Smaakt. Ketumbar wordt veel gebruikt in de Aziatische en Latijnse keukens en in het Midden-Oosten. Ketumbar is een vast onderdeel van kerrie, maar ook van bijvoorbeeld speculaaskruiden. In Indonesische gerechten wordt zeer veel ketoembar gebruikt, meestal in combinatie met komijn, in de vaste verhouding 2 op 1. Ook in Indiase curry’s, Oosterse lamsschotels, Latijnse visgerechten of in soepen is ketoembar een heerlijke toevoeging. Daarnaast wordt het ook in minder bekende toepassingen gebruikt, zoals in witbier.
Hele zaden kun je eerst licht roosteren in een droge koekenpan en daarna kneuzen of fijnmalen.. Wordt gebruikt in allerhande curries en boemboes in vele Aziatische keukens. Voeg ketumbar aan het begin van de kooktijd toe, zodat de smaak zich goed kan vormen en verspreiden. In tegenstelling tot korianderblad, is de smaak van ketumbar zacht en warm en overheerst niet snel. Ketumbar kan dan ook in ruime hoeveelheden worden toegevoegd.
Er is ook gemalen koriander te koop, maar die loopt snel terug in kwaliteit.