CHILIES


Chilipeper, rode peper, groene peper, spaanse peper, lombok, rawit. Vrucht van de Zuid-Amerikaanse plant uit het geslacht Capsicum, familie nachtschade. Er zijn meer dan 3000 varianten in kleur, grootte, vorm, smaak en scherpte. Op het steeltje na, is de hele peper eetbaar. De scherpte zit hem vooral in de zaadlijsten en in iets mindere mate in de zaadjes. Te verwijderen voor minder pittig.
Chilipeper kun je rauw eten en dus op het laatst toevoegen aan een gerecht, maar ook meebakken of meestoven zodat de smaak in het gerecht trekt. Chilipepers zijn goed te bewaren in de koelkast. Invriezen kan maar ze worden dan zacht. Zelf drogen is ook een optie. Wij gebruiken twee van de drie in Nederland gangbare soorten:
Capsicum annuum, voor ons ook bekend als lombok. Varieert van zoete paprika tot de welbekende langwerpige, redelijk grote spaanse pepers, waaronder ook de cayenne en jalapeños. Van helemaal-niet-scherp tot redelijk scherp.
Capsicum frutescens, voor ons ook bekend als rawit.
Kleine, venijnig scherpe chilipepers zoals bird’s eye chili uit o.a. de Thaise en Indonesische keuken. Behoorlijk tot erg scherp en al een stuk gevaarlijker om even te testproeven.
Capsicum chinense, kleine, bolle pepertjes uit Zuid-Amerika, waaronder de habanero, Scotch bonnet en natuurlijk de beruchte Surinaamse Madame Jeanette. Oogt onschuldig, maar niet mee te spotten. Enorm scherp, even testproeven is niet aan te raden.

error: Content is protected !!