DAON SISHO


Shiso, groene shiso, Perilla, Japanse munt, Chinese basilicum, sesame leaf is het hart-vormige blad met een doorsnee van zo’n 5 tot 10 centimeter van de perillaplant, familie van de munt. Perillablad werd in Nederland geintroduceerd onder de naam Shiso en is in het buitenand niet bekend onder die naam. Shiso is heldergroen of donkerrood / paars. Het blad is sterk gekarteld. Shiso is bekend uit vooral de Japanse keuken en wordt door mij graag gebruikt vanwege prachtig decoratief uiterlijk en de bijzondere smaak. Deze is pittig en kruidig, citrusachtig fris met de warmte die een kaneelstok kan hebben. Anderen proeven ook munt, basilicum of venkel/anijs. Complex dus.

Eigenlijk is het jammer het blad klein te snijden vanwege het fraaie uiterlijk, maar in dunne reepjes door een salade komt de smaak erg goed tot zijn recht. Shiso combineert goed met vis of kip en kan ook gewoon mee gestoofd of mee gewokt worden. Of zelfs gefrituurd in een tempurabeslag.

De rode shiso, purple perilla, notenkruid, purple mint, beefsteak plant (een groot blad zou op een biefstuk lijken. De rode shiso is op zich net als de groene shiso te gebruiken, dus als kruid in salades, noodles of bij (vette) vis, maar in Japan wordt ze eigenlijk voornamelijk gebruikt om umeboshi (zure Japanse pruimpjes) de karakteristieke rode kleur te geven. In China wordt ze veel gebruikt in de traditionele medicijnkunst.

In Nederland is shiso verkrijgbaar via groothandels en Aziatische supermarkten. Ik kwam rode shiso als plantje tegen bij de turkse supermarkt.

Shiso is makkelijk in de vensterbank te houden en heeft veel water nodig. In de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar. Ingelegd in zout nog langer houdbaar.

Naast het groene of rode shiso blad kent men in Japan ook nog de steeltjes met bloemknopjes genaamd hojiso (ear shiso).

error: Content is protected !!