DAON SALAM
Don Jangan Ulam in Balinees of Daun salam, daun salaam, salam blad, Indonesian bay leaf, Indische laurier, Syzygium polyanthum.
Daun salam is het blad van een struik/boom uit de mirtefamilie (Myrtaceae) en heeft dus niks te maken met laurier, waar het vaak mee wordt vergeleken of door wordt vervangen. Typisch ingrediënt uit de Indonesische en Maleische keuken. Het heeft geen uitgesproken smaak, hooguit een beetje citrusachtig en lijkt dus alleen in uiterlijk op laurier.
Een of meer blaadjes kneuzen/verfrommelen en mee laten stoven in stoofgerechten, dan komt de smaak pas vrij. Rauw eten heeft geen zin. Voor het eten er weer uit vissen. Als je het weglaat uit een recept zal het resultaat niet heel erg anders zijn. Maar je kunt het eventueel vervangen door curry-blaadjes. Vers, ingevroren en gedroogd te koop. Door het drogen gaat veel smaak verloren en daun salam is prima in de diepvries te bewaren.