De gevlinderde kip


Een hele kip perfect roosteren is bijna onmogelijk of dan toch een echte uitdaging, want snijd je uiteindelijk je prachtig goudbruin geroosterd kippetje aan, dan kan het voorkomen dat die prachtige kip van binnen erg droog blijkt te zijn geworden. De poten zijn nog lekker mals, maar het borstvlees gortdroog. Of juist andersom het borstvlees is gaar en nog heerlijk mals, maar je kip heeft met name bij het bot nog spoortjes van bloed, kortom niet helemaal gaar. Een veel voorkomend probleem, want de verschillende delen van de kip hebben allemaal hun eigen ideale temperatuur en bereidingstijd.
De perfecte manier om een kip te roosteren is door de Engelsen uitgevonden en zag ik in Mexico en snel daarna ook op Bali: de kip eerst vlinderen. Daarvoor moet je de ruggengraat verwijderen. Knip de kip links en rechts van de ruggengraat in en trek de ruggengraat eruit. Draai de kip om en duw hard op het borstbeen en het borstgedeelte tot de kip zo plat mogelijk wordt en eruitziet als een vlinder. De Engelse term is “to spatchcock a chicken” maar “to butterfly a chicken” begrijpen ze ook.
De ruggengraat moet je bewaren voor soep of saus. Kan ook gerust in de vriezer.
Wrijf de kip in met het kruidenmengsel van je keuze of nog beter marineer de kip met Base be Siap. Smeer de kip in en doe ‘m in een plastic zak en leg een paar uur of beter een hele nacht in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Voor je de kip gaat roosteren of barbecueën, laat je hem even op kamertemperatuur komen.
Bereid de barbecue voor op indirect grillen op zo’n 160 graden. Bedek het indirecte gedeelte met wat folie en plaats de gevlinderde kip hierop. De poten het dichts naar de kolen aangezien die meer gaartijd of een hogere temperatuur nodig hebben. Smeer de kip onder het roosteren nog eens extra in met de overige marinade. Succes verzekerd: Be Siap Mepanggan

error: Content is protected !!