Een uitgelaten zwijntje


We zijn op Bali en onderweg naar I Wayang Suastika Adhi, die toen nog met zijn jonge gezin in Bualu net ten zuiden van het schiereiland Nusa Dua leefde. Het is nog tamelijk vroeg, maar al heerlijk warm en alles om ons heen is een en al bedrijvigheid. We kijken onze ogen uit en genieten volop. Voor mijn dochters is het de eerste keer op Bali en zij vallen van de ene verbazing in de andere. Wij ook, al is het voor ons niet de eerste keer. Ieder moment is bijzonder. En dan toch zijn er momenten die er bovenuit springen, die nog “bijzonderder” zijn. Dit was er zo een. Vanuit de auto gefotografeerd. Deze tanige, wat oudere Balinese man, die zijn zwijn uitlaat. Dat was in ieder geval onze interpretatie, want hij zou ook goed onderweg kunnen zijn naar de lokale (vee)markt of naar een slachtplaats. Moesten we even niet aan denken! Dus: “kijk nou hoe lief, hij laat zijn zwijntje uit”.
Meteen maar iets over vlees op Bali. Het toerisme op Bali heeft ervoor gezorgd dat er een aantal Westers georiënteerde slagerijen zijn gekomen, waar vaak geïmporteerd vlees, gesneden op westerse wijze, wordt aangeboden. De Balinees eet weinig vlees en als hij het eet, dan van het varken. Daar is de Balinees gek op, terwijl vrijwel geheel Indonesië vanwege het islamitisch geloof juist geen varkensvlees eet. Bali heeft zelfs een eigen “Balivarken”. Het lijkt een kruising tussen een wildzwijn en een hangbuikzwijn. Tamelijk groot, zwart, met een holle rug en een enorme hangbuik heeft het zijn eigen plekkie dicht bij huis, waar het vertroeteld en vetgemest wordt, met daarnaast de vrijheid om rond te scharrelen. Als tegenprestatie zet hij al het vegetarisch huis-, tuin en keukenafval om in smakelijk en mals vlees. Varkens zijn dan ook anders dan runderen relatief makkelijk te houden en goedkoop in het onderhoud.
Alles van het varken van kop tot staart wordt verwerkt. Bekende Balinese gerechten zijn uiteraard de Sateh, in al zijn verschijningsvormen, de Urutan Celeng, kruidige worst, en Babi Guling, of op z’n Balinees Be Celeng Guling, speenvarken aan het spit. Heerlijk mals vlees met een goudglanzend uiterst krokant vel. Wie weet eentje die we zelf deze zomer in de achtertuin uitproberen.

error: Content is protected !!