Een allemans vriend
Dat is Rendang. Daar is (bijna) iedereen het mee eens. Toch? Heerlijk zacht rundvlees, uren gesmoord in kokosmelk met een krachtige bumbu, die staat voor een speeltuin van smaken in een prachtige balans. Maar het begint al met de geur. Het hele huis raakt ermee gevuld. Rendang is oorspronkelijk een gerecht uit de keuken van de Minangkabau, die het Randang noemen. Dit prachtige volk op Sumatra verwerkte op geheel eigen wijze het vlees van hun karbouw, waterbuffel. Oorspronkelijk is Rendang dan ook een rundvlees gerecht. Inmiddels bestaan er ontelbaar veel varianten van dit heerlijke gerecht en is er met geen mogelijkheid een “echte” of authentieke versie te achterhalen. Varianten met ander dan rundvlees vallen voor mij in ieder geval wel af, want ik kan geen enkele overeenkomst bedenken tussen kip en buffel. Ongetwijfeld zal de kip-versie ook heerlijk zijn, maar noem het dan anders. Ik kies hoe dan ook voor deze versie van Daging Rendang Padang.