KOOKWORKSHOP BALISTYLE


Vanaf 30 minuten voor aanvangstijd
Een hartelijk welkom en even wegwijs raken onder het genot van een welkomstdrankje en een op het menu afgestemde amuse.

Centraal bij binnenkomst: stilleven van ingrediënten

Aanvangstijd
We openen de workshop met een korte algemene uitleg van de spelregels en het programma
=> belangrijkste elementen: plezier, veel proeven/ruiken/ontdekken, genieten!

en een kennismaking met Balistyle en de link met Balinees:
– komt voort uit ceremoniële keuken -> offergaven -> veel aandacht voor opmaak -> samen opeten
– mebat, olv guru samenwerken volgens stappenplan en taakverdeling:
voorbereiden => bumbu’s maken => samenvoegen => bereiden => opmaken
– veel groenten en acar (zoetzuur/ingelegd) en (overwegend) pittige bijgerechten (sambals)
– base, wat is en hoe werk je met?

Na zo’n 10 minuutjes gaan we aan de slag:
– gezamenlijk maken van Base Gede in twee fasen Base Megenep en Base Wangenan
– tegelijkertijd nader kennismaken met Balinese kruiden/specerijen/ingrediënten/smaakmakers

– (voor)bereiding gerechten (aantal <=> aantal deelnemers. Idealiter 6 = 3 duo’s x 2 (bij)gerechten)
– hoofdgerechten gekozen op basis van Base (meestal Base Megenep en Base Gede)
+ 3 passende bijgerechten
– Nasi Putih, gekookte/gestoomde witte rijst, al vooraf klaar (Balinees eet 75% rijst, wij niet)

Het menu is gedeeltelijk afhankelijk van het aantal deelnemers en van eventuele wensen van de deelnemers.
Een voorbeeld:
kip (-dij/eend/kwartel/kalkoen/parelhoen), bijvoorbeeld Bebek Kuning = eend in ‘t geel
groente, bijvoorbeeld Pecel = Balinese GadoGado, verschillende groenten met pindasaus
vis, garnaal, bijvoorbeeld Udang Mebase Bajak
erbij acar, sambal, bijvoorbeeld Acar Ketimun, Sambal Bajak
en na fruit (lychee met zoete chilisaus)

Pakweg 2 uur later gaan we het diner voorbereiden
– garnituren en decoraties
– gerechten opdienen en opmaken

Nog eens 5 tot 10 minuutjes later genieten we samen van een
Selamatan Kecil = klein feestje aan tafel

Alles bij elkaar 3½ à 4 uurtjes later kijk je terug op een heerlijke avond “koken met heimwee naar Bali”
Gelukkig heb je dan de recepten -en de foto’s- nog…

BALISTYLE CHEF koken met heimwee naar Bali

error: Content is protected !!