TIMUN MERENDAM

Gemarineerde komkommers. Lekker pittig bijgerecht voor bij de rijsttafel bijvoorbeeld. Hoe langer je het laat intrekken, hoe lekkerder het wordt. In ieder geval is dit bijgerechtje ook een heerlijk plaatje.

 

INGREDIËNTEN

1 komkommer, 5 el kecap manis, 2 teentjes knoflook, 1 lombok, 1 rawit, ½ tl grof zeezout, 4 takjes bladselderij, 2 sjalotjes, 2 el rijstazijn, 3 el kristal gula jawa

BEREIDING

Snijd de steelaanzet van de lombok en de rawit. Verwijder als je milder wilt de zaadjes en zaadlijsten. Snijd de lombok en rawit klein en ulek (wrijf) met het grof zeezout in je cobek (vijzel) tot een mooie Sambal Ulek. Ja, daar komt de naam vandaan.
Los de Gula Jawa en een snuf zout op in de azijn.
Voeg de helft van de Sambal Ulek toe.
Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
Snipper de selderijblaadjes.
Voeg de sjalot, knoflook en selderij toe aan het azijnmengsel en roer goed door.
Voeg de kecap in scheutjes toe en blijf roeren. Herhaal dit tot de gewenste hoeveelheid en dikte.
Snijd de komkommers in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een lepel. Snijd vervolgens dwars doormidden. Zo heb je 4 kwarten is 4 porties bijgerecht.
Schenk de marinade over de komkommer en zet afgedekt minstens 1 uur in de koelkast, maar langer maakt het lekkerder.
Maak op met de al dan niet gezeefde marinade en een toefje van de Sambal Ulek.

 

error: Content is protected !!