SUNA CEKOH

Een typisch Balinese bumbu van kencur en knoflook. Ook kunyit speelt een dubbelrol, een beetje voor de smaak en voor de gele kleur.

 

INGREDIËNTEN

5 kemirinoten, 5 teentjes knoflook, 1 eetlepel geraspte kunyit, 1½ eetlepel geraspte kencur, 2½ eetlepel kokosolie, 1 gekneusde en geknoopte sereh, 2 daon salam, 2 daon jeruk purut, 100 ml kokosmelk, 2 x 1 tl grof zeezout

 

BEREIDING

Pof de fijngehakte kemirinoten.
Pel en snipper de knoflook.
Schil en rasp de kunyit en de kencur.
Wrijf deze ingrediënten in een cobeh samen met de helft van de kokosolie en 1 theelepel grof zeezout tot een gladde pasta.

Verhit in een wajan de andere helft van de kokosolie en fruit hierin de gekneusde en geknoopte sereh, de gekneusde salam en de gekneusde jeruk purut gedurende 10 tot 15 minuten op laag vuur om alle smaken in de olie te trekken.

Verwijder de sereh en de blaadjes en voeg de boemboe toe. Roer er wat warm water en de kokosmelk door en laat een half uurtje zachtjes sudderen tot het vocht is verdampt, de geur sterk wordt en de kleur verandert. Laat niet aanbranden!

Zet opzij en laat afkoelen.

 

error: Content is protected !!