BE SAMPI MEBASE BALI

Gesmoord, pittig rundvlees in kokosmelk. Deze Balinese tegenhanger van de rendang padang, een welbekende klassieker in de Indonesische keuken, is een bijzonder lekkere traktatie. Langzaam in kokosmelk gegaard rundvlees waarin de smaakcombinatie van de wortelknollen koenjit, laos en gember de hoofdrol heeft. De basisbumbu voor rundvlees is makkelijk in grotere porties te maken en in te vriezen, zodat je een voorraad hebt. Daarmee staat dit gerecht nog sneller op tafel. Onmisbaar in dit gerecht zijn de uitgebakken ringetjes van sjalot. Knapperig en zoet gekarameliseerd een mooie aanvulling op het zachte vlees.

 

INGREDIËNTEN

800 gram rundersukade, 2 stengels sereh, 9 cm laos, 7 cm gember, 3 blaadjes jeruk purut, 2 salamblaadjes, 3 el arachideolie, 1 l kippenbouillon, 1 el palmsuiker, 1 l kokosmelk, 50 gr geraspte gedroogde kokos, 3 tl grof gemalen zwarte peper

Bumbu: 200 gram Base be Sampi

BEREIDING

Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Bak het vlees rondom bruin in een wok op hoog vuur met 2 eetlepels olie.

Kneus de sereh, rasp de laos en de gember. Verhit olie in een wok en fruit de laos, de gember en de sereh gedurende 3 minuten. Voeg de bumbu toe en fruit het geheel nog eens 3 minuten.

Voeg het vlees toe aan de bumbu en roerbak gedurende twee minuten zodat alles goed gemengd is. Voeg dan de citroenblaadjes, de salamblaadjes, de palmsuiker en halve liter kippenbouillon toe. Breng op temperatuur en laat gedurende anderhalf uur sudderen. Vul het vochtgehalte telkens bij met bouillon.

Voeg daarna de kokosmelk toe en laat het geheel nog een kwartier sudderen tot het vlees helemaal zacht is en doortrokken van alle smaken. Houd de deksel van de pan zodat de saus ingedikt. Voeg op het laatst de gedroogde kokos toe voor extra structuur in je saus.

Maak het gerecht af met krokant gebakken sjalotringetjes en bijvoorbeeld een gefrituurde, licht gezouten plak lotuswortel.

 

error: Content is protected !!