BABI ASEM

Warm gemarineerd, uitgebakken en in de oven gegrild varkensbuikspek in een pittige, kruidige saus, met een licht zuur ondertoontje van de tamarinde. De krokant uitgebakken vetrand geeft niet alleen heel veel smaak, maar maakt het gerecht helemaal af als onderdeel van een rijsttafel of als hartige snack bij de borrel, smaakpapillen-wakker-schuddende amuse of een van de hoogtepuntjes tijdens uw selamatan jalan.

INGREDIËNTEN

600 gr buikspek, 5 sjalotjes, 5 teentjes knoflook, 3 rode lomboks, 1 tl zout, 4 el asem, 3 bosuitjes, 3 kemirinootjes, 3 cm jagen, 2 tl maïzena, 1 limoen, 1 el gula jawa, 4 el kecap manis, 3 tl ketumbar, 1½ tl jintan, 3 eetlepels rijstolie

BEREIDING

Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Snijd de lomboks in kleine ringetjes. Met pitjes meer pit! Pof de gehakte kemirinootjes. Schil en rasp de jahe. Wrijf in een cobek de kemiri en de helft van sjalot, knoflook en lombok, samen met jahe, ketumbar, jintan, zout en 1 el asem tot een gladde bumbu.

Verhit in een wajan 1 eetlepel rijstolie en fruit hierin de bumbu gedurende 3 tot 5 minuten tot de geuren vrijkomen. Blus af met limoensap en laat afkoelen.

Meng in een kom de rest van de sjalot, knoflook en lombok met 3 eetlepels asem, water, 2 eetlepels kecap en olie tot een marinade. Marineer hiermee het vlees gedurende 1½ tot 2 uur.

Verhit de oven voor op 175 graden.

Haal het vlees uit de marinade en dep het schoon.

Verhit 1 eetlepel olie in een pan en bak hierin het vlees op de vetrand op laag vuur, zo dat het vet smelt en het vlees krokant en goudbruin bakt.

Giet afhankelijk van de hoeveelheid de helft tot alle bakvet in een ovenschaal, zodat een dun laagje de bodem bedekt. Leg hierin het vlees met de uitgebakken vetrand naar beneden. Smeer het vlees opnieuw in met de marinade en laat in de oven afgedekt met folie garen gedurende 15 minuten.

Haal het vlees uit de ovenschaal en doe al het braadvocht in een wajan. Leg het vlees terug in de “droge” schaal en laat het nog 5 minuten bakken. Verhit het braadvocht en voeg 2 eetlepels kecap en 1 eetlepel asem toe. Laat inkoken tot stroperig.

Haal de schaal uit de oven en overgiet met de saus. Maak op met ringetjes bosui, een handje gehakte selderie en limoenrasp.

error: Content is protected !!